Berea, cea mai periculoasă băutură pentru ficat. Risc de STEATOZĂ, pancreatită, colecistită. Un român bea 100 de litri pe AN

Berea - Foto: Freepick @senivpetro
Berea - Foto: Freepick @senivpetro

Berea este una dintre preferatele românilor, dar care sunt problemele pe care le dezvolți din cauza ei.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în anul 2011, România se afla pe locul 5 în rândul celor mai mari consumatoare de alcool pe cap de locuitor.

Nu mai este niciun secret că românii sunt mari iubitori ai berii, iar consumul crește în fiecare an.

Kirin Beer University publică începând din 1975 un raport anual privind consumul de bere, pe baza datelor de la asociațiile de berari din toată lumea și din statisticile oficiale. În timp ce Marea Britanie este doar pe locul al 23-lea, cu 58 l/locuitor, România a depășit în 2020 atât Spania, cât și Germania și se află pe podiumul global, potrivit BBC Science Focus Magazine.

Potrivit cifrelor din 2020, România a ajuns pe locul 3, cu un total de 100,3 litri pe cap de locuitor.

Berea, cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat

 

Ei bine, deși suntem mari consumatori de bere, aceasta este considerată de specialiștii în sănătate cea mai nocivă băutură alcoolică pentru ficat. 

Mai mult, berea este principala cauză a steatozei hepatice, adică boala ficatului gras și duce la pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice.

Potrivit medicilor, se pare că românii nu au limite atunci când vine vorba de cosumul de bere, iar acest lucru se vede în numărul bolnavilor de ficat gras sau steatoză hepatică alcoolică/nonalcoolică.

Ficatul gras apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi (500 de mililitri)

În plus, situația devine cu atât mai norcivă cu cât berea este combinată cu mâncărurile grase, lucru greu de suportat pentru organismul care se luptă.

O viață sănătoasă ține în principal de regimul alimentar, așa că dacă renunți la alcool, fumat, alimente foarte grase și procesate, prăjeli, dar și la anumite băuturi precum energizante, sucuri îndulcite,, ficatul tău se va regenera în 4-6 luni.

Consumul de BERE te poate îmbătrâni mai devreme

 

două halbe de bere sau pahare de vin la cină, seara, ar putea accelera îmbătrânirea. Cercetătorii au analizat scanările RMN ale creierului a 36.000 de adulți din Marea Britanie, apoi i-au întrebat despre obiceiurile lor de consum de alcool. Rezultatele lor au sugerat că o persoană în vârstă de 50 de ani care obișnuia să bea două pahare pe zi  avea un creier cu 10 ani mai bătrân decât dacă ar fi renunțat complet la băutură.

Legătura se înrăutățea cu cât o persoană bea mai mult, arată concluziile publicate în Nature Communications. Chiar și cei care beau doar o halbă de bere pe zi, sau un pahar sau un pahar de vin, aveau creierul cu aproximativ doi ani mai bătrân.

Profesorul Henry Kranzler, un psihiatru care conduce Centrul Penn pentru Studiul Dependenței, a declarat: "Aceste constatări contrastează cu orientările științifice și guvernamentale privind limitele sigure de consum de alcool.

"De exemplu, deși Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă ca femeile să nu consume în medie mai mult de un pahar pe zi, limitele recomandate pentru bărbați sunt de două ori mai mari, o cantitate care depășește nivelul de consum asociat în studiu cu scăderea volumului creierului."

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel