Hipertentiune. Alimentul care o provoacă și care trebuie scos din dieta românilor

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiunea si dieta pacientului. FOTO Pexels @ Thirdman
Hipertensiunea si dieta pacientului. FOTO Pexels @ Thirdman

Hipertensiunea, pericolul ”tăcut” al omului modern. Care e alimentul care o provoacă și care ar trebui scos din dieta românilor.

Hipertensiunea arterială reprezintă unul dintre cele mai mari pericole de sănătate ale omului modern, mai ales pentru că aceasta nu își face simțită prezența, însă efectele ei sunt extrem de serioase asupra corpului uman. 

De altfel, foarte multe persoane hipertensive au fost diagnosticate în urma unui control de rutină sau când au apărut complicații, cel mai ades cardiovasculare, grave și a fost necesară prezența la Urgențe. După dignostiarea clară, pusă de un medic, trebuie luate măsuri. Cele mai multe cazuri de hipertensiune nu au o cauză identificabilă, astfel că tensiunea crescută va fi tratată cu un regim igienico-dietetic adecvat și cu medicație, care va trebui luată, de regulă, toată viața. 

Ce putem face în afara medicației?

Este cunoscut faptul să hipertensivul trebuie să consume alimente cu un adaos cât mic de sare. Sodiul din sare este cel care creează probleme. De altfel, există pe piață înlocuitori de sare în care există potasiu, ce pot fi folosiți în măsura în care pacientul le tolerează gustul. Principala sursă de sale din alimentația românilor o reprezintă chiar sarea pe care o adaugă în timpul preparării mâncării (sarea de gătit) sau chiar sarea de masă, în completare. Gustul pentru sare este dobândit, deci se poate renunța la aceasta, mâncarea putând fi compensată printr-un adaos de diferite condimente. 

Cele mai bune alimente

În privința alimentelor de bază, niciunul nu este interzis. Natural, cele mai multe alimente nu au mult sodiu. În particular, legumele și fructele sunt bogate în potasiu și magneziu și sărace în sodiu, astfel că aceste sunt indicate pentru dieta hipertensivului. 

Totodată, trebuie ținut cont că atât la mâncarea gătită, cât și la produsele ultraprocesate, căci acestea pot conține foarte multă sare. Sursele de magneziu și calciu, ca suplimente sau alimente (lactate, legume și fructe), pot fi benefice, studiile arătând că ele pot ajuta la reducerea tensiunii, mai ales a celei sistolice. 

Alcoolul, permis sau interzis

Cei mai mulți dintre pacienții hipertensivi se întreabă dacă alcoolul este permis sau interzis în cazul lor. Un pahar de bere, din când în când, nu este interzis. Însă excesul sau băuturile spirtoase sunt interzise, cu desăvârșire. Un stil sănătos de viață, cu un consum mic de sare și o dietă bazată pe alimente naturale, neporcesate, cu somn și multă mișcare sunt elementele cele mai bune pentru o viață liniștită. Dar stiul de viață nu ese suficient pentru a preveni creșterea tensională, fiind necesar tratament și controale periodice pentru a normaliza, respectiv preveni complicațiile. 

Vezi și: Sindromul Conn, motivul ascuns din spatele HIPERTENSIUNII

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel