Hipertensiunea nocturnă nedetectată: ce boli grave riști să faci

Angela Sabău |
Data publicării:
Hipertensiune
Hipertensiune

Hipertensiunea din timpul somnului a fost asociată cu un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare.

Persoanele care suferă de tensiune arterială crescută în timpul somnului au un risc mai mare de a experimenta viitoare boli cardiovasculare, în special insuficiență cardiacă, chiar și atunci când tensiunea arterială din timpul zilei se încadrează în limite normale. Aceasta este concluzia unui studiu publicat azi în revista emblematică a American Heart Association, Circulation.
Profesioniștii din domeniul sănătății utilizează în mod obișnuit măsurători ale tensiunii arteriale în cabinet și în timpul zilei pentru a determina necesitățile și dozele de medicamente pentru hipertensiune ale pacientului. Cu toate acestea, mulți pacienți pot avea hipertensiune nocturnă nedetectată - hipertensiune arterială în timpul somnului.
„Tensiunea arterială nocturnă este din ce în ce mai recunoscută ca fiind un predictor al riscului cardiovascular”, a declarat medicul Kazuomi Kario, autor principal al studiului și profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea de Medicină Jichi din Tochigi, Japonia. Acest studiu oferă informații mult mai aprofundate despre riscul cardiovascular asociat cu tensiunea arterială ridicată pe timp de noapte și diferite fenotipuri ale tensiunii arteriale nocturne, decât au fost raportate anterior.
Studiul a monitorizat tensiunea arterială în ambulatorii din Japonia (JAMP) la 6.359 de pacienți din toată Japonia între 2009 și 2017 și a măsurat nivelurile de zi și de noapte folosind un monitor ambulator la domiciliu, portabil. Tensiunea arterială a fost măsurată în timpul activităților zilnice și a somnului timp de cel puțin 24 de ore la rând, iar datele dispozitivului au fost descărcate periodic la o clinică de îngrijire a sănătății. Aproape jumătate dintre participanții la studiu au fost bărbați și mai mult de jumătate au depășit vârsta de 65 de ani. Pacienții aveau toți cel puțin un factor de risc cardiovascular, iar trei sferturi dintre ei luau medicamente pentru tensiunea arterială și niciunul nu avea boli cardiovasculare simptomatice la începutul studiului.

Hipertensiuna nocturnă, asocieri cu diferite afecțiuni

Participanții la studiu au fost instruiți să se odihnească sau să doarmă în timpul nopții și să își mențină activitățile obișnuite în timpul zilei. Activitățile lor zilnice și timpul de somn și trezire au fost raportate de sine într-un jurnal. Aproape fiecare participant a înregistrat 20 de măsurări automatizate ale tensiunii arteriale în timpul zilei și șapte ori în timpul nopții s-a înregistrat automat valori ale tensiunii arteriale.

Cercetătorii au analizat ratele de evenimente ale bolilor cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și deces, printre participanți. Apariția și momentul evenimentelor cardiace în raport cu variațiile tensiunii arteriale au fost analizate pentru a determina dacă au existat asociații. Participanții la studiu au experimentat un total de 306 evenimente cardiovasculare, inclusiv 119 accidente vasculare cerebrale, 99 de diagnostice de boală coronariană și 88 de diagnostice de insuficiență cardiacă.
Analiza indică:
Nivelurile crescute în timpul somnului - o tensiune arterială sistolică care măsoară 20 mm Hg peste citirea sistolică pe timp de zi a unei persoane - a fost semnificativ asociată cu riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și insuficiență cardiacă.
Participanții care au avut un model circadian anormal, adică atunci când tensiunea arterială în somn depășește citirile din timpul zilei, au avut un risc deosebit de a dezvolta insuficiență cardiacă și au avut un risc mai mare de a experimenta orice evenimente de boli cardiovasculare.
Reducerea excesivă a tensiunii arteriale în timpul somnului poate fi, de asemenea, dăunătoare. Pacienții cu hipertensiune arterială bine controlată au prezentat un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral când presiunea sistolică nocturnă a scăzut extrem.

Rezultatele indica faptul ca tensiunea arteriala sistolica pe timp de noapte a fost un factor semnificativ, independent, de risc pentru evenimente cardiovasculare, a spus Kario. Studiul evidențiază importanța includerii monitorizării nocturne a tensiunii arteriale în strategiile de gestionare a pacienților și sperăm să încurajăm medicii să se asigure că terapia antihipertensivă scade efectiv tensiunea arterială pe parcursul perioadei de dozare de 24 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel