Încărunțire prematură. Bolile care îți albesc părul

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Este ceva obișnuit ca persoanele în vărstă să aibă părul grizonat. Dar care sunt cauzele albirii părului la tinerețe?

Melanina dă părului culoare, indiferent dacă nuanța acestuia este neagră, roșcată, blondă sau șatenă. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, acest pigment, care se găsește în foliculii de păr sau în teaca celulelor și țesutului care înconjoară rădăcina părului, face parte din procesul de formare a părului. În timp, tot mai puțină melanină este disponibilă, iar această pierdere a pigmentului determină părul să devină gri, argintiu și, în cele din urmă, alb. Părul gri sau argintiu apare fie din cauza nivelului scăzut de pigment, fie este o iluzie creată de amestecul de păr alb și închis de la nivelul scalpului. Părul alb este legat de o pierdere completă a pigmentului.

Genetica


Potrivit unei revizuiri (link direct) din iunie 2017, publicat în jurnalul medical  "Pigment International", încărunțirea prematură este definita ca pierdere a pigmentului parului și apare înainte de varsta de 20 de ani la caucazieni, inainte de  25 de ani la asiatici, și înainte de 30 de ani la africani.  Deși mecanismele de bază nu sunt încă definite, cea mai comună explicație pentru albirea prematură sau îngălbenirea părului este genetica. De exemplu, genele pot duce la defecte ale celulelor care produc melanină sau pot opri producția de melanină la o vârstă fragedă.

Afecțiuni autoimune

Anumite afecțiuni autoimune pot provoca albirea părului sau pot crea iluzia părului alb. Rapoartele de caz au stabilit alopecia areata, o afecțiune care provoacă pete rotunde de cădere a părului, poate provoca depigmentaea părului. Alopecia totalis, o formă de alopecie areata care duce la pierderea totală a părului pe scalp, poate afecta uneori selectiv părul pigmentat. Vitiligo este o altă afecțiune autoimună care determină distrugerea celulelor producătoare de pigmenți. În timp ce această afecțiune afectează adesea pielea, aceasta poate duce și la pete de păr alb.


Alte cauze

Sunt rare cazurile în care încărunțirea prematură  este legată de alte afecțiuni medicale. 

Conform unei analize (link direct) din august 2013, tulburările tiroidiene, sindromul de îmbătrânire timpurie sau efectele secundare ale medicamentelor, pot cauza pierderea pigmentului părului. Deficiențele de vitamina B12, cupru, precum și malnutriția severă au fost asociate cu albirea  prematură sau pierderea pigmentului de păr, care poate fi reversibil. 
Fierul, acidul folic și vitamina D3 joacă, de asemenea, un rol în pigmentarea părului. Fumatul este o altă cauză a albirii premature. Stresul s-a crezut mult timp că este o cauză a albirii subite sau precoce a părului, dar pierderea culorii nu are loc la firul de păr existent. Stresul sever este mai probabil să provoace căderea excesivă a părului, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel