Infecția cu papilomavirusul uman (HPV), semne și simptome pe care să nu le ignori

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul HPV
Virusul HPV

Papilomavirusul uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală și depistarea ei precoce te poate salva de mai multe forme de cancer. E valabil atât la femei cât și la bărbați. Dacă în prezent sunteți sau ați fost activ sexual, este foarte posibil să fiți expus la virus. Dar să-ți dai seama că ai fost infectat de HPV poate fi dificil, pentru simptmele pot să apară la ceva timp după infectare sau să nu fie așa de evidente. Iată ce spun experții:

Depistarea precoce a infecției cu papilomavirusul uman (sau virusul papiloma uman, HPV) și vaccinarea contra HPV sunt modalități eficiente de prevenire a mai multor forme de cancer: de gură și gât, cervical (de col uterin), vulvar, vaginal, de penis și anal. În România, cele mai multe cazuri sunt cele de cancer de col uterin.

Citește și: Vaccinarea ar putea preveni 92% din cancerele legate de HPV

„Rată de mortalitate datorată cancerului de col uterin a scăzut în ultimii ani în țările dezvoltate, că rezultat al depistării precoce și a modernizării mijloacelor de tratament. În România acest neoplasm are o incidența scăzută, dar în multe cazuri este descoperit în faze avansate. Cancerul colului uterin este răspunzător de 14,71 % dintre decesele prin neoplazii feminine. În România acest cancer ocupă locul al doilea în rândul neoplaziilor sexului feminin, după cancerul mamar”, notează Dr. Tatiana Carata-Dejoianu, medic specialist medicinp generală și epidemiologie, de la Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș" din București.

Infecția cu HPV

Papilomavirusul uman (HPV) poate fi prezent în organism o perioadă bună de timp înainte de a fi detectat prin semne și simptome. Să înțelegi ce face infecția cu HPV în corpul tău și ce modificări poți remarca (sau nu) este o parte importantă a menținerii unei bune sănătăți, arată dr Andrea Chisholm, medic specializat în obstetrică și ginecologie, într-un material pentru verywellhealth.com.

Simptome?

De fapt, cel mai frecvent, infecția cu papilomavirusul uman (HPV) nu dă simptome. Asta este ceea ce medicii numesc „infecție asimptomatică". E posibil chiar să fi fost infectată, iar organismul tău să fi luptat cu infecția și să o fi eliminat, iar asta se numește „infecție tranzitorie", explică specialistul american. De obicei, o astfel de infecție apare la femeile tinere, mai notează ea.

Motivul pentru care ar fi bine să faci vizite regulate la medicul ginecolog este acela că, de regulă, tulpinile de HPV care au cel mai mare risc de boală sunt și cele care nu dau simptome. În cazul acestora, pentru diagnosticul infecției cu HPV e nevoie de teste speciale.

Dacă totuși apar simptome ale infecției cu HPV cel mai probabil asta se datorează faptului că ați dezvoltat negi genitali din cauza virusului.

Negi genitali, umflături și leziuni

HPV este o infecție cu transmitere sexuală, care este răspândită prin contact direct cu un partener care este infectat. Asta face ca organele tale genitale - vulva și vaginul pentru femei și penisul și scrotul pentru bărbați - să fie cele mai comune site-uri pentru simptome (dacă acestea există). Și, dacă viața dvs. sexuală include sau a inclus sex anal, aceste simptome pot apărea și în această zonă.

Astfel, infecția cu HPV provoacă negi genitali – cunoscuți și sub denumirile de condiloame genitale (mici tumori benigne), veruci sau papiloame. Aceștia sunt de fapt niște excrescențe de țesut, nedureroase, pe care le puteți observa la duș, în timpul epilării sau pe care partenerul dvs. le-ar putea observa în timpul actului sexual. Cel mai important e ca atunci când observați că aveți excrescențe sau leziuni ale pielii pe organele genitale, să mergeți urgent la medic, cu atât mai mult cu cât HPV nu este singura infecție cu transmitere sexuală care determină astfel de modificări ale pielii.

Mâncărimea genitală

Mâncărimea genitală nu este un simptom specific infecției cu HPV, în spatele ei putând sta mai multe cauze, printre care infecții genitale și reacții alergice. Dar dacă observați că vulva, sau în zona anală, vă mănâncă în același loc în care aveți o umflătură, este posibil să aveți o verucă genitală dată de HPV, caz în care e bine să mergeți la ginecolog, arată dr Andrea Chisholm, pentru verywellhealth.com.

Citește și: Virusul HPV, posibil să se transmită și prin sânge, nu doar prin contact sexual

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel