Infertilitatea, cauze și factori de risc. Primii pași pentru a depista problema

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Infertilitate
Infertilitate

Dr Mirela Nicolae de la Spitalul Clinic Sanador a vorbit despre infertilitate la Interviurile DC News și DC Medical.

Infertilitatea afectează, în medie, cam 15% din cuplurile de vârstă fertilă, sub 35 de ani, zic medicii. Aceasta însă crește atunci când partenerul de sex feminin depășește vârsta de 35 de ani, iar în jurul vârstei de 40 de ani, șansele de sarcină spontană sunt mici, undeva în jur de 20% din cazuri, dar nu imposibile.

"Sunt mulți factori medicali, dar sunt și mulți factori care nu sunt medicali. În general, sterilitatea este împărțită în mai multe tipuri. Poate fi sterilitate de cauză feminină, atunci când găsim o problemă la pacientă, care poate fi tratată sau nu, cu mijloace conservatoare sau chirurgicale, iar asta are loc în proporție de 30-40% din cazuri.
Poate fi infertilitate masculină, care ocupă alte 30-40% din cazuri. Există infertilitate combinată, cam 15-20% din cazuri și mai exista infertilitate, așa-zis, inexplicabilă. Când nu putem găsi o cauză certă, nici la partenerul de sex feminin, nici la partenerul de sex masculin. Multe dintre aceste cazuri nu reprezintă o infertilitate clară, ci mai degrabă o subfertilitate. O parte din aceste paciente care vin și la care nu se găsește absolut nicio cauză, nici la ele, nici la partenerul de sex masculin, dacă sunt lăsate încă trei ani, o parte din ele, poate 40%, vor reuși să conceapă spontan, fără niciun alt tratament", a spus dr. Mirela Nicolae, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador din București.

Controalele periodice

Există o serie de controale, unele dintre ele de rutină, care însă pot scoate la iveală anumite probleme care împiedică obținera unei sarcini și pot ridica un semnal de alarmă pentru investigații mai amănunțite, care să clarifice dacă există riscul de infertilitate.

"În mod corect, orice femeie este datoare ca o dată pe an să-și facă un consult ginecologic. Acest consult ginecologic, tip screening să-l numim, constă într-un examen de secreție, mai complex sau mai puțin complex, un examen citologic Babeș Papanicolau, care este foarte important în depistarea leziunilor precanceroase de la nivelul colului uterin și o ecografie transvaginală. Aceste analize ne pot arăta în stadiu incipient, dacă există anumite probleme, care, ulterior, ar putea să-i dea acestei paciente, probleme de infertilitate. La o ecografie transvaginală, putem să vedem un chist endometriozic pe unul dintre ovare, și atunci, îi putem explica deja pacientei, că are un risc de a obține mai greu o sarcină sau că are ovare polichistice. Ovarele polichistice au devenit foarte populare, tot mai multe paciente vin la cabinet să întrebe dacă nu cumva au această afecțiune. Iar de aici urmează o serie de investigații, analize hormonale, consult endocrinologic, pentru a confirma, dacă sunt sau nu, ovare polichistice", a explicat medicul.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel