Insuficiența cardiacă acută, ce medicament ar putea deveni noul standard de îngrijire

Insuficiența cardiacă acută, o afecțiune în care inima nu reușește să pompeze eficient sânge, este principala cauză a spitalizărilor pentru adulții în vârstă. Vestea bună este că cercetări recente au scos la iveală că un medicament, utilizat la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, are rezultate bune la persoanele cu insuficiență cardiacă acută.

 

Oamenii de știință de la Universitatea Yale sunt de părere că medicamentul sacubitril-valsartan ar putea să devină noul standard de îngrijire în tratarea acestei afecțiuni grave.

Pentru a testa dacă medicamentul aprobat de FDA ar putea îmbunătăți starea de sănătate a pacienților cu insuficiență cardiacă acută, echipa de cercetare a efectuat un studiu clinic randomizat, dublu-orb, denumit PIONEER-HF.

Mai mult de 800 de pacienți internați cu insuficiență cardiacă la 129 unități medicale din S.U.A. au fost tratați fie cu sacubitril-valsartan, fie cu terapia standard, enalapril, un inhibitor ECA. În perioada de probă de opt săptămâni, cercetătorii au monitorizat tensiunea arterială a participanților și alți parametri de siguranță, cum ar fi funcția renală, și au analizat probele de sânge și urină.

Echipa de cercetare a constatat că la pacienții care au luat sacubitril-valsartan, nivelurile unei valori cheie a severității insuficienței cardiace - NT-proBNP - au scăzut mai repede decât cu terapia standard. Dovezi de îmbunătățire au fost observate încă o săptămână în studiu.

,,Au fost mai mulți markeri incluzând troponina T, un marker al leziunii celulelor inimii, care a sugerat o îmbunătățire substanțială. După diagnosticarea insuficienței cardiace acute, pacienții sunt stabilizați și se confirmă o fracție de ejecție scăzută, sacubitrilul / valsartanul trebuie inițiat cu promptitudine pentru a reduce NT-proBNP și pentru a reduce riscul spitalizării după insuficiență cardiacă post-descărcare", a declarat prof.dr. Eric Velazquez, cardiolog la Școala de Medicină din Yale și investigator principal al studiului PIONEER-HF.

Potrivit acestuia, sacubitril-valsartan a lucrat pentru reducerea rapidă a NT-proBNP într-o măsură mai mare decât enalaprilul. Velazquez și coautorii săi nu au raportat diferențe semnificative între cele două terapii în ceea ce privește siguranța, inclusiv impactul asupra funcției renale, tensiunii arteriale și a altor indicatori.

,,Rezultatele acestui studiu de referință ar trebui să contribuie la informarea privind abordarea noastră de bază în tratarea pacienților spitalizați cu insuficiență cardiacă acută", a spus Velazquez.

În combinație cu rezultatele unui studiu anterior, PARADIGM-HF, care a arătat eficacitatea medicamentului la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, aceste constatări ar putea face ca sacubitril-valsartan să fie standard de îngrijire pentru insuficiența cardiacă acută și cronică, după cum informează Medicalxpress.com.

"Există rezultate consecvente din ambele studii. Dacă devine standard, este posibil să reducem riscul de spitalizare pentru insuficiența cardiacă și acest lucru va avea un impact clinic pozitiv și un impact social", a precizat prof.dr. Velazquez.

Insuficiența cardiaca acută (ICA) nu doar că este principala cauză de spitalizare la pacienții peste 65 ani, dar are și o mortalitate destul de ridicată, la 4 săptămâni, de 40-60% în șocul cardiogen și de 15 % în celelalte forme de ICA. De asemenea, mortalitatea/ reinternarea la 2 luni este de 30-60%.

Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine și prezentat la sesiunile științifice American Heart Association din Chicago, pe 11 noiembrie 2018. Îl puteți citi integral aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel