Investițiile în Sănătate, haotice. Pană: Au fost luate fără absolut nicio gândire strategică. Ne-am trezit cu cel mai performant mamograf într-un spital orășenesc. Nu îl regăsești la București

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
investitiile in sanatate - FOTO: Freepik@mrbaldson
investitiile in sanatate - FOTO: Freepik@mrbaldson

Investițiile în Sănătate s-au realizat într-un mod nu tocmai coerent. Sunt echipamente ultramoderne în spitale din orașe mici, acolo unde, însă, nu există medici care să le utilizeze.

Investițiile în Sănătate s-au făcut haotic, fără a ține cont de necesitățile reale. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de la DC MEDICAL, cum se prezintă starea sistemului de sănătate din România.

Astfel, potrivit medicului, există aparate medicale ultraperformante în spitale mici, din orașe sau municipii, iar în marile centre universitare nu există astfel de echipamente. 

”Dacă ar fi să recapitulăm în câteva cuvinte ultimii 30 de ani, cuvântul subfinanțare cronică a sistemului de sănătate a fost un lait-motiv care se auzea la fiecare conferință, fiecare articol de presă și nu știu dacă este o unitate sanitară sau furnizor de servicii de sănătate acreditat care să spună că sunt mulțumiți și au tot ce le trebuie în lume.

România nu face excepție, cu toate că, totuși, finanțarea sectorului de sănătate a crescut substanțial în ultimii 10 ani. În momentul de față avem peste 8 miliarde de euro în servicii, ca să nu mai vorbim și de investițiile care au fost făcute în ultimii ani, nu numai în infrastructură. Aici putem să vorbim despre faptul că nu am fost în stare să ridicăm un număr de spitale care ar fi trebuit să fie ridicate.

Vezi și: Ce s-a aflat despre antiviralele folosite pentru tratarea COVID-19. Cât de eficiente sunt remdesivir, molnupiravir și ritonavir. Cât de rapid trebuie administrate pentru a avea efect

Dar s-au făcut investiții în infrastructura de tehnologie. În ultimii ani, pe finanțare nerambursabilă s-au cumpărat o multitudine de echipamente mari. Avem echipamente de radioterapie, avem roboți medicali, echipamente de chirurgie, device-uri medicale, PCR, mai ales după COVID. 

Din păcate, ceea ce mă frapează este că au fost luate fără absolut nicio gândire strategică. Oricine a putut aplica pentru orice. În condițiile astea ne-am trezit că cel mai performant mamograf și cea mai performantă masă de stereotaxie le regăsești într-un spital orășenesc cum e Hârșova, sau un spital municipal cum e Orăștie. Bravo lor că au făcut lucrul acesta. Întâmplător în cele două settinguri (Orăștie și Orșova - n.r.) există medici care le pot folosi.

Dar, din păcate nu le regăsești la Institutul Oncologic București, la Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar în exclusivitate la DC MEDICAL, în emisiunea ”Dezbateri în Sănătate”.

Vezi și: 5 obiceiuri alimentare nocive peste vârsta de 30 de ani. Duc la boli de inimă, dar și la scăderea imunității

Donații de la pacienți

Jurnalistul Val Vâlcu a adus aminte despre cum, în trecut, pacienții făceau donații către spitale. 

”Pe la sfârșitul anilor 1990, începutul acestui secol, un donator adusese un RMN la Bechet și nu era medic radiolog”, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate. 

”Și prin anul 2000 am avut achiziții care au stat în cutii, în curtea spitalului, în cutii pe care ploua pentru că nu aveau cameră specifică”, a completat dr. Adrian Pană. 

”Dacă te uiți la Chicago Hope sau alte firme spui că ”România mai are mult. De ce nu e ca acolo”. Dacă ne uităm de la ce am plecat, spre exemplu Spitalul Colțea unde aparatul, noptiera, pomul perfuzor și un defibrilator la două etaje....Seringile nici alea nu erau de unică folosință. Analizele se făceau ca în secolul XIX. Am evoluat foarte mult ținând cont de unde am plecat”, a subliniat și Val Vâlcu.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel