Ioana Mihăilă: Viitoarele restricții se vor referi strict la persoanele nevaccinate. Din toamnă, elevii revin la școală cu masca pe față

Dana Lascu |
Data publicării:
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. Foto: Facebook
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. Foto: Facebook

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre restricțiile care ar putea fi impuse în următoarea perioadă în România, în condițiile creșterii numărului de infectări cu COVID-19. O nouă hotărâre a CNSU este în lucru

Potrivit specialiștilor, România va intra în valul 4 al pandemiei cu COVID-19 și sunt așteptate restricții pentru cei nevaccinați. Deja de câteva zile numărul persoanelor nou infectate a crescut, iar ministrul Ioana Mihăilă spune că este în lucru o nouă hotărâre a CNSU care prevede reintroducerea de restricții. 

Restricțiile se vor referi strict la persoanele nevaccinate. În rest, atâta vreme cât cifrele de incidență sunt optimiste și arată că încă ne menținem la numere reduse, măsurile de relaxare pentru persoanele vaccinate pot să continue, dar dacă se impun restricții, vor fi impuse doar pentru persoanele nevaccinate. (...) În acest moment este un lucru în noua hotărâre CNSU și veți vedea atunci când ea va fi publicată, cum vom merge mai departe începând cu luna august, dar în principiu măsurile, fie că sunt de restricție, fie că sunt de relaxare, vor fi luate în funcție de incindență, în funcție de cifre, urmând  ulterior să reglementăm măsuri specifice legate de existența sau nu a vaccinului pentru persoanele care vor fi obiectul reglementării”, a spus Ioana Mihăilă, la Antena3. 

Întrebată dacă vom avea mai multe restricții în zonele unde rata de vaccinare este mai mică, ministrul Sănătății a spus că „haideți să așteptăm hotărârea CNSU, pentru că este încă o variantă de lucru și după aceea vom ști exact la ce să ne așteptăm”.

Cât îi privește pe cei vaccinați, veștile sunt bune. 

„În momentul acesta dacă suntem vaccinați putem face două lucruri. Unul este să ne vedem mai departe de concediu și de viața personală și să ne relaxăm de-a binelea, pentru că suntem obosiți după un an și jumătate de pandemie. Și al doilea este să vorbim de un prieten care este nevaccinat, sau cu un părinte și să îl îndemnăm să se vaccineze arătându-i exemplul personal”.

Cu masca, la școală

Ministrul Sănătății a vorbit, la Antena 3, și despre reîntoarcerea copiilor la școală, care se va face cu măsuri de siguranță. 

„E important să continuăm să aplicăm acele măsuri care s-au dovedit eficiente, cum este purtatul măștii în spațiile închise, cum este ventilația permanentă și igiena mâinilor. În acest sens, am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică un punct de vedere care va fi transmis Ministerului Educației, referitor la ce măsuri ar trebui a fi luate din toamnă pentru a diminua cât mai mult riscul acesta de propagare a infecției în școli. (...) În acest moment, pentru elevii nevaccinați nu am gândit alte măsuri, decât cele generale legate de purtatul măștii și de măsura de igienă”.

În ce privește cadrele didactice care încă nu sunt vaccinate, ministrul spune că „e foarte important de reținut că aceste cadre didactice nevaccinate sunt la mai mare risc de a contracta ele însele infecția. Trebuie să conștientizăm însă, că 20-50% din aceste persoane ajung să se infecteze cu tulpina Delta. Mesajul de transmis în acest moment cadrelor didactice este să vaccineze pentru protecția în special a lor. (...) În acest moment am purtat discuții preliminare cu Ministerul Educației, dar nu avem agreat, sau o formă finală prin care să instituim anumite măsuri pentru cadrele didactice”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel