Iodura de potasiu, distribuită prin medicii de familie. Rafila a explicat cine le ia și în ce dozaj

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Iodura de potasiu. FOTO Antibiotice Iasi
Iodura de potasiu. FOTO Antibiotice Iasi

Ministrul Sănătății spune că nimeni nu trebuie să ia iod preventiv. Distribuţia pastilelor fabricate de Antibiotice Iaşi se va face prin medicii de familie, iar dozele de iod vor ajunge în casele tuturor românilor. Acestea se iau doar in situaţia unui accident nuclear.

Alexandru Rafila, a reiterat în cadrul intervenţiei de vineri seara de pe Digi24 că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie luate preventiv, pentru că pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide.

Potrivit Ghidului pentru populaţie în caz de urgenţă radiologică sau nucleară emis de Guvern, în situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt ”antidotul antiradiaţii”. Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv. În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică.

Cine beneficiază de aceste pastile

”Beneficiarii acestor pastile sunt, în special, copiii şi cetățenii de până la 40 de ani. Dozajul este diferit în funcţie şi de grupa de vârstă. Şi, ca să nu existe probleme, am rotunjit cantităţile. Dacă cine trebuie să primească, să spunem, 3 pastile şi jumătate de familie, vor fi 4 pastile, ca să nu existe niciun fel de problemă”, informează ministrul Sănătăţii.

Femeile însărcinate pot lua iodură de potasiu numai atunci când există instrucţiuni în acest sens din partea autorităţilor de sănătate publică. Tiroida femeii gravide acumulează iodul radioactiv mai rapid decât cea a altor adulţi, iar tiroida fătului este şi ea blocată atunci când iodura de potasiu este administrată mamei. (Citește mai departe pe DCNEWS.RO)

Reamintim că Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Vezi și: Iodura de potasiu, distribuită în DSP-urile din toată țara: 30 de milioane de comprimate. 13 zile, angajații Antibiotice Iași au lucrat 24h/zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel