Iohannis, DECIZIE DE ULTIMA ORĂ: De luni, copiii merg fizic la școală! Care sunt excepțiile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că de luni mare parte din copii se întorc în bănci, la școală! Cu câteva excepții: 

„Bună seara. Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat primul ministru, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți și consilieri de la  Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare când începe semestrul II. 

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanță, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni, incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. 

Deci, cum spun experții, trendul este descendent. 

Pe de altă parte nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puți în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constat-m că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. 

Sunt foarte puține - doar 3 state - care acum nu deschid școlile. 

În consecință, în unanimitate am decis următoarele lucruri: 

Începând de luni când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate. Și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru cadrele didactice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Cine merge la școală și cine nu

„Și în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală: și grădiniță, ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, pentru că ei se pregătesc de examen, iar din liceu, merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de Bacalaureat. În localitățile unde din păcate sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala online. Deci în scenariul roșu merg cei mici fizic, iar clasele de la V la XII fac școala online. iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină în mod natural toată lumea stă acasă”, a anunțat Klaus Iohannis. 

Aceste prevederi vor fi incluse într-un ordin comun al ministerelor de resort, care va fi emis în următoarele două zile. 

„Sigur mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe - toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine, și va fi dat publicității”, a anunțat șeful statului. 

„În consecință pregătiți copiii pentru școală!” a spus Președintele.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel