Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Noi măsuri de relaxare din 15 iunie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că se impune prelungirea stării de alertă, cu mai puţine restricţii însă. Care sunt noile măsuri de relaxare.

"Aș începe cu partea pozitivă, cu măsurile de relaxare. Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv, internaţi în spitale, faptul că şi ultimul weekend de relaxare totuşi s-a simţit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.


 Noi măsuri de relaxare


Președintele României a precizat că vor fi posibile evenimentele private, redeschiderea after-school-urilor, grădiniţelor, a creşelor private, a sălilor de fitness şi a piscinelor exterioare.


"Aș exemplifica cele mai importante dintre acestea. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimentele private cu număr un pic mai mare de participanţi, în speţă 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior şi 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor lucra şi vor trebui să meargă la serviciu şi în perioada vacanţei şcolare, va fi posibilă, nu obligatorie, după 15 iunie, redeschiderea after-school-urilor, grădiniţelor, a creşelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, care vor fi impuse de Ministerul Sănătăţii. Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat şi am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care de asemenea vor fi puse la dispoziţia celor care sunt interesaţi", a spus Klaus Iohannis.

Mai mult, acesta a afirmat că e posibil să se renunțe unele dintre măsurile de izolare la domiciliu şi autoizolare acolo unde este posibil.

"S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem şi noi în România să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori, în media ultimelor 14 zile. Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulţi concetăţeni de-ai noştri, ca să dau doar câteva exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacţiona imediat şi noi", a arătat şeful statului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel