Iulian Pope, Sanitas: Noul contract colectiv de muncă produce efecte. „Toată lumea a câștigat”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Iulian Pope. Foto: FACEBOOK
Iulian Pope. Foto: FACEBOOK

Federația Sanitas anunță că după ce s-a semnat noul Contract Colectiv de Muncă, negocieri care au durat mai bine de doi ani și jumătate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, documentul produce deja efecte din 4 noiembrie în toate spitalele și clinicile de stat.

După aproape doi ani şi şapte luni de negocieri cu Ministerul Sănătăţii s-a reuşit semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector bugetar Sănătate, pentru perioada 2019-2021, care consolidează o serie de drepturi obţinute până acum şi reglementează altele noi. Asta a declarat la Târgu Mureș prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope.

"E un Contract colectiv care s-a născut foarte greu, a durat aproape doi ani şi şapte luni, începând cu 4 noiembrie produce efecte, a fost înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, se aplică tuturor unităţilor sanitare publice din România şi în centrele medico-sanitare, am încercat să cuprindem tot ce înseamnă sistem bugetar sanitar din România”, a precizat acesta.

Potrivit acestuia, contractul are două componente importante. Pe de o parte s-a reușit păstrarea drepturilor câștigate în ultimii 20 de ani, iar pe de altă parte sunt o serie de noutăți  în ce priveşte reglementarea relaţiilor de muncă în domeniul sanitar. „Rolul foarte important pe care sindicatele îl vor juca atât în stabilirea politicii de personal, concedierile colective, unde am prins o serie de măsuri importante de protecţie a salariaţilor, drepturile sindicatelor afiliate Federaţiei Sanitas. Sunt noutăţi care privesc posibilitatea continuării studiilor pentru asistentele medicale cu studii post-liceale. Prin modificarea Legii Educaţiei s-a creat posibilitatea transferării creditelor obţinute la nivel post-liceal la cel universitar şi va fi mai uşor de acum şi printr-o prevedere a CCM ca asistenţii să îşi continue studiile în domeniu", a declarat Iulian Pope, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Prim-vicepreşedintele Sanitas a arătat că sunt mai multe victorii obţinute prin acest contract colectiv, unele "de etapă", iar dificultatea negocierilor a fost generată atât de slaba pregătire a unor funcţionari guvernamentali, cât şi de faptul că s-a negociat cu doi miniştri ai Sănătăţii.

"Am început negocierile cu dl. ministru Bodog şi le-am finalizat cu d-na Pintea. Este un contract colectiv prin care toată lumea a câştigat, şi angajatorii, şi salariaţii. În mod concret se aplică unitar legislaţia în domeniul muncii la nivel sanitar, până acum am avut dificultăţi, au fost anumite judeţe în care oamenii aveau o serie de drepturi, iar în altele nu se aplicau. Acum se aplică unitar. (...) Cea mai mare bătălie a fost păstrarea zilelor suplimentare de concediu, reducerea programului de lucru pentru anumite categorii. Am mai consfinţit la stabilirea unor instituţii noi care să vizeze bolile profesionale din sistemul sanitar, în momentul acesta nu există un organism care să le centralizeze, am reglementat obligativitatea ministerului şi a angajatorilor de la nivel de unitate de a consulta şi a cere avizul sindicatului pentru toate actele normative şi administrative care vizează relaţiile de muncă, desfăşurarea activităţii profesionale. E un contract de muncă bun şi suntem fericiţi că am reuşit să îl semnăm şi să îl înregistrăm la Ministerul Muncii", a concluzionat Iulian Pope.

Noul CCM pe sectorul Sănătate va fi publicat săptămâna viitoare în Monitorul Oficial.

Conducerea Federaţiei Sanitas a organizat, miercuri, la Târgu Mureş, dezbaterea cu tema "Contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate - un acord de tipul win-win", cu reprezentanţii din Regiunea Centru, fiind prima dezbatere de aceste gen de după semnarea CCM.

La dezbatere au fost invitaţi managerii unităţilor sanitare, şefii RUNOS, juriştii instituţiilor şi liderii de sindicat, iar din partea Federaţiei Sanitas au participat membri ai echipei de negociere şi semnatari ai CCM la nivel de sector. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Mioara Roman a murit

23 feb 2024, 08:28
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel