Jurma: Impactul pandemiei asupra copiilor este CUTREMURĂTOR. „Ce fel de oameni suntem?”

Dana Lascu |
Data publicării:
Copii, carantina
Copii, carantina

Dincolo de riscul direct de infecție și de sechelele pe care COVID le poate lăsa la copii, mai este un efect DEVASTATOR pe care pandemia îl are asupra micuților și care le va afecta toată viața, atrage atenția cercetătorul-medic Octavian Jurma. 

Impactul pandemiei asupra copiilor este cutremurător și siguranță lor depinde exclusiv de responsabilitatea adulților din jurul lor, scrie cercetătorul-medic Octavian Jurma. 

„Dincolo de riscul direct al infecției asupra sănătății lor pe termen scurt și lung, impactul emoțional este adesea foarte puternic. Copiii înțeleg situația în care ne aflăm și sunt îngrijorați de viață și sănătatea celor pe care îi iubesc. Eu nu vor că mama sau tata, bunicul sau bunica, fratele sau mătușa să se îmbolnăvească, cu atât mai puțin să se îmbolnăvească din cauza lor.

Sechele emoționale legate de pierderea cuiva drag

Un alt impact devastator îl are pierderea unui părinte într-un moment de criză. Multe clase din România au acum elevi care și-au pierdut un părinte din cauza pandemiei”m a arătat cercetătorul. 

El citează un articol publicat în prestigiosul jurnal The Lancet care arată că „în perioada 1 martie 2020 - 30 aprilie 2021 la nivel global, peste 1 milion de copii au rămas orfani de un părinte sau au pierdut una din persoanele cu rol primar în creșterea și îngrijirea lor.

La aceste numere se adaugă încă 500,000 de copii care și-au pierdut un bunic sau alte persoane cu rol secundar în creșterea și îngrijirea lor.

Aceste date sunt dinaintea valului 4-Delta și 5-Omicron. De atunci probabil s-au dublat, mai ales în țări că România unde decesele au fost mai numeroase în al doilea an pandemic decât în primul.

Nu știm câți orfani avem în România din cauza pandemiei, știm doar că renunțarea la pragurile de incidența în valurile 4-Delta și 5-Omicron a avut un impact devastator asupra familiilor cu copii. Acest impact trebuie evaluat tocmai pentru că suferință copiilor este puternic minimizată atât de mișcarea negaționist antivaccinistă cât și de factori politici din parlament sau guvernare”, atrage atenția medicul-cercetător. 

El spune că a inițiat un astfel de proiect care să cuantifice cumva drama copiilor români afectați direct de pandemia COVID-19.

Peste 5.000 de copii români ar putea fi direct afectați

„În cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane al UVVGA (Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad), unde sunt angajat part-time, am inițiat un proiect de cercetare în privința orfanilor produși de pandemia de COVID-19 în România. Este un proiect amplu, coordonat de dr. Angela Boglut, la care sperăm să se alăture și alte universități.

Ce știm până acum, este că de la începutul pandemiei și până în prezent au murit oficial în România peste 8,000 de persoane între 20 și 59 de ani, intervalul cel mai probabil în care un adult poate avea un minor în îngrijire directă. Cifra reală este probabil peste 15,000 dacă adăugăm și excesul de decese.

Chiar dacă doar 1 din 3 sunt părinți înseamnă că avem o estimare foarte aproximativă că numărul de copii orfani de un părinte din România este de minim 5.000 până în prezent.

E însă necesar în unele cazuri să adăugăm la aceste numere și orfanii de bunici. În România zeci de miii de copii sunt în grijă primară a bunicilor pentru că au părinții plecați în străinătate”, a detaliat Octavian Jurma. 

Datele care vin sunt terifiante

El atrage atenția că valul de decese datorat OMICRON este abia la început și că estimarea lui legată de copiii afectați direct de pierderea cuiva drag poate să fie ult prea mică. 

„Știu că nu pare mult în România, însă dacă nici de copii nu ne pasă, ce fel de oameni suntem?

Din păcate valul de decese din valul 5-Omicron se află abia la debut și numărul de copii infectați este mult mai mare decât în oricare alt val.

În loc să punem copii înaintea oricăror interese pe termen scurt, i-am pus în linia întâi a pandemiei și acum stăm cu sufletul la gură să vedem dacă va fi sau nu blândă boală cu ei. 

Îmi este peste putință să înțeleg cum am ajuns la consensul negaționist că Delta și Omicron sunt doar o gripă, când datele clinice care încep să ne vină despre infectarea cu versiunile precedente (care chiar au fost mai blânde) sunt terifiante”, a arătat cercetătorul pe pagina sa de Facebook. 

Analiza integrală și cum consideră el decizia autorităților de la o lăsa mai moale cu restricțiile, aflați aici: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel