La câte zile se opresc căutările în caz de cutremur. Cum se stabilește termenul. Curcă (INML): Este o catastrofă. Victimele nu au avut apă, mâncare, oxigen. Multe au sindrom de strivire

EXCLUSIV
La câte zile se opresc căutările în caz de cutremur - Foto: Agerpres
La câte zile se opresc căutările în caz de cutremur - Foto: Agerpres

La câte zile se opresc căutările în caz de dezastru provocat de cutremur. Directorul INML ne-a explicat cum se stabilește termenul.

O catastrofă umanitară și mondială, cutremurul din Turcia, a făcut zeci de mii de victime și în continuare sunt căutate persoane, deși probabil nu mai sunt persoane în viață sub dărâmături. 

Specialiștii și medicii legiști din Turcia, din zonele afectate trebuie să identifice un număr mare de persoane, vorbim de zeci de mii de persoane. 

Turcia a decis, duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay.

Vezi și: Spitale în clădiri vechi de sute de ani. Gociman: Este greu să faci medicină de performanță în asemenea spații

Potrivit Agenției pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD) din Turcia, devastatorul cutremur de pământ care s-a produs pe 6 februarie în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria a fost urmat de peste 6.000 de replici.

Potrivit AFAD, au fost înregistrate replici seismice "la fiecare trei sau patru minute" după cutremurul iniţial, iar aproximativ 40 dintre ele au avut magnitudini de peste 5, a declarat Orhan Tatar, directorul Agenției.

De parcă seismul din 6 februarie nu ar fi fost suficient, alte două cutremure puternice s-au produs luni, 20 februarie, în aceleași zone din Tucia și Siria. Potrivit datelor Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC), un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în provincia Hatay, iar la scurt timp a urmat o replică de 5,8.

Prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a explicat cum fac față medicii legiști la un asemenea număr de victime și care este rolul medicinei legale în caz de cutremur.

"Este o catastrofă umanitară. Turcia a încetat oficial căutările. Asta înseamnă că există un număr de peste 47.000 de victime deja recuperare și un alt număr de victime care vor fi recuperate pe parcursul în care se va curăța și dezgropa tot ceea ce este acolo", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.

La câte zile se opresc căutările în caz de dezastru provocat de cutremur. Cum este stabilit termenul

 

"Din câte știu, nu există o schemă de calcul, ci este legată de ceea ce se întâmplă la fața locului și la șansa reală de a găsi o persoană care este în viață. Probabil să în ultimele 24 de ore, probabil, sau poate 48 de ore nu au mai recuperat deloc victime și suntem, dincolo de cele 2 săptămâni, în care victimele nu au apă, nu au mâncare și sunt în condiții fără oxigen și în condițiile în care se află sub dărâmături, deci cu sindrom de strivire. Deci cu tulburări ale fiziologiei organismului, nu într-o stare de sănătate.

Atunci, toate aceste lucruri corelat cu faptul că nu au mai primit mesaje și semnale a unor persoane care se află în viață, au decis să ia această decizie.

Mesajele erau strigăte, erau bătăi. Telefoanele nu funcționau. De aceea se făcea deseori liniște, cât de mult se poate, tocmai pentru a auzi și cele mai slabe semnale care pot veni", a explicat directorul INML.

Boala Alzheimer, nou factor determinant. Ce fel de mâncare poate duce la declanșarea bolii: Devorează creierul

Ce se întâmplă când îți faci suc sau smoothie la blender. Alexandrescu: Sucurile ZERO zahăr sunt o mare păcăleală! O vâlvătaie mare de glicemie. Lucurile nu rămân nepedepsite

Mamografiile, înlocuite. Cancerul de sân ar putea fi detectat cu ajutorul unui test de transpirație. Au o acuratețe de 98%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel