Laparoscopia, când e indicată și cum se face. Interviurile DC News și DC Medical

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Salile de operație de la Spitalul Cinic Sanador sunt dotate cu turnuri laparoscopice de ultimă generație
Salile de operație de la Spitalul Cinic Sanador sunt dotate cu turnuri laparoscopice de ultimă generație

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, vineri, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, EXCLUSIV, cum se face laparoscopia în România, în ce afecțiuni este ea indicată, care sunt avantajele pentru pacient și cât de mult contează mâna chirurgului.

Dr. Bogdan Marțian, care este medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale și șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, are numeroase supraspecializări. Dintre ele enumerăm, rapid, competența în laparoscopie avansată nivel 2, studiu aprofundat și atestat în chirurgia oncologică, colo-rectală și digestivă superioară.

Laparoscopia a schimbat Chirurgia, în egală măsură pentru medici și pentr pacienți, a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, Dr. Bogdan Marțian.

Laparoscopia, ce e și când e indicată

„Laparoscopia de care se vorbește atâta e obligată să facă ceea ce face și chirurgia deschisă, doar că prin alt acces, un pic altfel. Dar acuratețea gestului chirurgical trebuie să fie aceeași. Și aici au existat și există în continuare multe studii care compară efectele laparoscopiei cu efectele chirurgiei deschise, care rămâne gold standard. Când comparăm o nouă metodă, trebuie să o comparăm cu ceea ce știam că e corect și bine până atunci", a detaliat specialistul.

Laparoscopia nu este însă așa ușor de făcut cum s-ar putea crede. „Pe medic îl ajută pentru că mărește puțin imaginea și detaliile se văd mai bine, pe de altă parte în laparoscopie vedem 2D și nu 3 D, și atunci e mai dificil. Robotul, însă, reușește să ne arate o imagine 3D, și mai are și avantajul că transmiterea mișcării de la mână către instrument este mediată de către sistemul robotic și atunci micul tremor involuntar al oricui, nu există om care să nu aibă o mică ezitare în mișcare, poate mai puțin perceptibilă - dar există, robotul preia această ezitare și atunci gesturile făcute cu el sunt mai precise. Atenuează tremurul natural al chirurgului".

De la Urgența de stat, la Chirurgie în privat

Dr Bogdan Marțian, care ani de zile a operat la Spitalul de Urgență Florească, a explicat și de ce a ales să lucreze exclusiv la Spitalul Clinic Sanador, acum trei ani. Era la un pas să plece peste hotare, dar a ales să rămână în țară, la un spital din sistemul privat. Au contat condițiile, dotarea și în mod special echipa.

„Nu a fost ușor. (...) Era aproape perfectat un contract în străinătate când, absolut întâmplător, la o întâlnire colocvială cu conducerea Sanador, am fost întrebat dacă nu aș vrea să vin full time la Sanador. Punând în balanță ce înseamnă să te duci în necunoscut la aproape 60 de ai cu a rămâne totuși acasă, am optat pentru Sanador. Simplu. (...) În bună parte da, la Sanador am găsit niște circuite deja formate. Spitalul funcționa de câțiva ani buni, colaboram și eu cu el de câțiva ani buni, dar cu puține operații. Există în fiecare zi linii de gardă. Sunt mai multe specialități pe linii de gardă. Există un chirurg pe chirurgie generală, care la nevoie apelează la oricare dintre colegi, care vine de acasă, e foarte bine organizat. (...) La chirurgia generală sunt 4 linii pentru chirurgia laparoscopică. Mai există o linie pentru ortopedie, există o linie la urologie, există una sau două la Ginecologie", a arătat chirurgul.

Laparoscopia simplă și avansată

Dar ce se poate trata cu laparoscopie? Și ce înseamnă laparoscopia avansată?

„Chirurgia laparoscopică de bază se consideră a fi colecistectomia în primul rând, care a fost și prima operație laparoscopică, și cea care a luat un avânt extrem de rapid și surprinzător după prima operație practicată, astfel încât în câțiva ani existau deja spitale în care peste 50% dintre colecistectomii se făceau laparoscopic. Chirurgia laparoscopică de bază nu e foarte clar definită, dar în concepția românească înseamnă să zicem colecistectomie, poate hernie, apendicectomie, lucruri mai simple. Avansată înseamnă lucruri complexe, rezecții colorectale, rezecții gastrice, rezecții intestinale, există și chirurgia laparoscopică parietală, adică a peretelui abdominal, niște procedee complexe, care sunt complicate, cu transpoziții de mușchi abdominali, cu suturi pe diverse planuri, cu proteze parietale complexe. Se face chirurgie laparoscopică aproape în orice, chiar și în România s-au făcut rezecții duodeno-pancreatice laparoscopic sau robotic, se face chirurgie toracică avansată laparoscopic", a detaliat șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

În ce afecțiuni e indicată, avantaje pentru pacient

Ce tipuri de intervenții sunt accesible pacienților în acest spital privat? Și care ar fi cazurile complexe pe care chirurgii de aici le-au abordat? Și... ce limite are laparoscopia?

„Cazurile complexe? La pacienți multe comorbidități. Se întâmplă probabil și în spitalele publice, dar se întâmplă și la noi, apelează la Sanador pacienți vârstnici, cu multe boli, unele dintre ele severe sau chiar invalidante, și care au nevoie și de o intervenție chirurgicală. Uneori obligatoriu, uneori în urgență, și cu indicație absolută. Vin tot felul de ocluzii intestinale, cancere ocluzive, cancere avansate. (...) Laparoscopia este o modalitate terapeutică. Există limite, pentru că ea nu poate să facă chiar tot. Cancere extinse, carcinomatoza peritoneală, tumori multiple nu se pot face laparoscopic sau poate nu avem noi experiența necesară să facem chiar tot laparoscopic. În lume se fac și rezecții de ficat laparoscopic. Nu știm noi să le facem deocamdată. Dar atunci când laparoscopia este indicată, este foarte benefică în primul rând pacientului. Pentru că recuperarea după o intervenție laparoscopică este mult mai simplă, mai ușoară, reintegrarea socială este mult mai simplă și mai rapidă, există studii care spun că injuria imunologică asupra pacientului în laparoscopie este mai mică decât în chirurgia deschisă, agresivitatea gestului chirurgical este mai mică în laparoscopie decât în chirurgia deschisă".

Ce impact asupra imunității organismului are o intervenție laparoscopică și este o astfel de operație indicată în toate formele de cancer? Ce șanse au pacienții operați laparoscopic? Răspunsurile le aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel