Lege adoptata, cabinete medicale - acreditare fara costuri suplimentare

Asigurările de sănătate
Asigurările de sănătate

A fost adoptată Legea care permite cabinetelor de medicina de familie, cabinetelor dentare și celor din ambulatoriu să se acrediteze, fără să mai suporte alte cheltuieli suplimentare. Astfel se modifică Legea nr. 185/2017, prin care Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) impunea taxe pentru acreditarea cabinetelor medicale.

Medicii de familie și dentiștii au cerut Parlamentului exceptarea de la lege, acuzând taxe de acreditare prea mari și criterii de evaluare imposibil de aplicat în România. Proiectul legislativ a trecut ieri de comisiile de specialitate din Senat, iar apoi, în cursul aceleași zile, a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional.

 ,,Sper ca și această lege să fie un sprijin pentru toți colegii mei din aceste specialități medicale și mai ales pentru toți pacienții”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat.

Potrivit Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, fiecare furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate - cabinet medical sau spital - trebuie să fie acreditat de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

În legea cu pricina, nu erau trecute însă costurile legate de acreditarea cabinetelor. Se vehiculaseră mai multe sume privind taxele necesare acreditării de la 1000-2000 lei pe 5 ani, până la zeci de mii de lei. Medicii de familie erau speriați de costurile pe care spitalele le achită pentru aceste acreditări, costuri care variază între 20.000-80.000 de euro și pe care aceștia nu și le-ar putea permite.

,,Finanțarea cabinetelor de familie se face în proporție de 99% din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Pentru asistența medicală primară, noi beneficiem de 5%. Ceea ce se dorea prin această lege era o încărcare financiară și birocratică suplimentară fără să aducă o calitate superioară. Această lege este benefică pentru medicina de familie”, a declarat pentru DC Medical dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Societății de Medicina de Familie.

Calitatea serviciilor medicale nu stă în hârtii

 De această lege vor beneficia 11.300 de cabinete de medicina de familie, care în prezent sunt acreditate de 3 instituții medicale, ANMCS devenind a patra.

,,Noi nu suntem neacreditați, avem o avizare acreditare de la Colegiul Medicilor, o avizare acreditare de la Direcția de Sănătate Publică și o evaluare de la CNAS, nu lucrăm de capul nostru. Eu cred că aceste 3 rânduri de avizări sunt suficiente”, a spus dr. Tănăsescu.

În opinia medicilor de familie, calitatea serviciilor medicale nu înseamnă completarea unui teanc de documente, o chestiune birocratică ce ar presupune muncă suplimentară, în condițiile în care timpul medicilor de familie este destul de limitat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel