Legea care descurajează testarea din proprie inițiativă pentru COVID-19: ce spune dr Mihail Pautov

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Mihail Pautov este medic specialist în Chirurgie Generală și asistent de cercetare. Foto: Facebook
Dr. Mihail Pautov este medic specialist în Chirurgie Generală și asistent de cercetare. Foto: Facebook

Dr. Mihail Pautov a criticat legea care obligă toate persoanele testate pozitiv la coronavirus dar sunt asimptomatice, să se interneze în centrele de izolare. El crede că unele persoane pot fi izolate la domiciliu și că în această formă, legea descurajează testarea din proprie inițiativă.

Dr. Mihail Pautov a criticat măsura care obligă persoanele asimptomatice dar pozitive la COVID-19, să se interneze în centre de izolare. El crede că prin această măsură sunt descurajate persoanele să se testeze din proprie inițiată și spune că în unele cazuri, măsura izolării la domiciliu ar fi suficientă.

„Este vorba despre acest Ordin de Ministru 753, publicat pe data de 7 mai care spune că orice persoană testată pozitiv pentru COVID-19 dar asimptomatică – deci persoana asimptomatică poate fi purtătoare, dar virusul nu o afectează, orice astfel de persoană este obligatoriu, prin lege, internată într-un centru de izolare. Centrele de izolare sunt corturi din acestea militare, sunt ca un lagăr de concentrare. E un termen dur, dar este fix ca un lagăr de concentrare din care tu n-ai voie să ieși, ești obligat, cu forța, să te internezi acolo.
Măsura a avut o logică în spate, logica este aceea că dacă ai un pacient care e pozitiv dar asimptomatic și îi recomanzi să rămână acasă, e posibil ca el să nu te asculte, să iasă și să propage mai departe și să facă alte focare”, a spus dr. Mihail în emisiunea lui Măruță la Pro TV.

El a dat, apoi, exemplul unui pacient care s-a testat din proprie inițiativă, contra cost, pentru a afla dacă este pozitiv sau nu, înainte de a face o vizită bunicilor de la țară. „El neavând niciun simptom, un cetățean perfect responsabil care din banii lui s-a dus și a plătit un test ca să vadă dacă este sau nu pozitiv și a avut ghinionul să iasă pozitiv. DSP a trimis ambulanța – că asta este legea – și l-au luat și l-au dus la acest centru de izolare. El a spus că nu vrea, el s-a testat tocmai de bună voie, a plătit bani pentru asta și a atras atenția statului – alo, eu sunt pozitiv, sunt aici: am apartament, stau singur în apartament, accept – am mâncare, am tot ce trebuie – să stau 14 zile până ies negativ, la mine în apartament, nu plec nicăieri e dreptul meu. Oamenii și medicii care lucrează acolo trebuie să respecte legea. A venit poliția și el acum să într-un cort exact ca la camping”, a mai relatat el.

Legea care descurajează testarea

Dr. Mihail critică, în continuare, legea care spune că orice persoană testată pozitiv trebuie să stea internată în astfel e centre de izolare și spune că prin această măsură practic sunt descurajate persoanele asimptomatice să facă testul. „Din punctul meu de vedere, când un om merge de bună voie și se testează și iese pozitiv, statul ar trebui să-i dea înapoi banii pentru testare, să-i zică mulțumim că v-ați testat și ne-ați atras atenția, astfel el își anunță colegii, ei se duc și se testează, practic oprim focarul, tocmai prin această inițiativă a oamenilor de a se testa. În schimb, noi descurajăm această testare pentru că un om normal la cap, cu legea asta pe masă, dacă are febră sau are simptome, poate să zică – de frică să fie trimis într-un astfel de lagăr – să zică: eu de ce să mă testez, mai bine stau acasă, beau niște nurofen, ceai cu lămâie și îmi trece. Este o lege complet neconstructivă”, mai spune el.

De asemenea, el mai dă exemplul altor țări, în care persoanele asimptomatice sunt izolate la domiciliu. „Îi sună medicul de două ori pe zi, îi întreabă dacă au febră, dacă au anumite simptome și în cazul în care starea lor începe să se agraveze sau au simptome, sunt internați în spital. Ceea ce se întâmplă la noi este un complet non-sens. Și e o treabă care trebuie rezolvată urgent pentru că sunt încălcat aceste drepturi ale omului care sunt fundamentale, iar pe de altă parte lumea o să refuze să se testeze de frică și în felul ăsta o s avem niște focare și o să ne trezim că nu avem cum să-i testăm pe toți și nu avem unde să-i cazăm”, mai atrage el atenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel