
Când ascultă o melodie, oamenii tind să urmeze ritmul muzicii. Acest lucru se datorează ritmului său, modul în care ne sincronizăm cu regularitățile temporale ale unei melodii.
Un studiu recent explorează modul în care creierul nostru fuzionează cu ritmul muzical și măsura în care oamenii împărtășesc această capacitate cu alte animale.
Alexandre Celma-Miralles și Juan Manuel Toro, profesor de cercetare ICREA la Departamentul de Informații și Tehnologii ale Comunicării (DTIC) și membri ai grupului de cercetare Comparative Cognition and Language (LCC) la Centrul pentru creier și cogniție (CBC) la UPF , explică această particularitate într-un articol publicat în noiembrie în revista Brain and Cognition.
"Acest studiu explorează relația dintre structura ritmică a muzicii și dimensiunea spațială a sunetului. Studiem modul în care creierul interacționează cu sunete care sunt separate spațial pentru a construi o structură metrică", explică Celma-Miralles și Toro, autorii studiu.
Așadar, au comparat răspunsurile neuronale ale muzicienilor profesioniști cu cele ale ascultătorilor neinstruiți în timp ce ambele grupuri ascultau un vals. Într-unul din experimentele de studiu, participanții au fost nevoiți să acorde atenție sunetelor definite de poziția lor spațială (sunetele erau separate în spațiu). Într-un alt experiment, participanții au fost nevoiți să acorde atenție unei distrageri vizuale. Datele pentru studiu au fost obținute din frecvențele înregistrărilor EEG ale fiecărui subiect.
Ritmul și ritmul sunt îmbunătățite de experiență
Cercetătorii au descoperit că, indiferent de pregătirea muzicală a participantului, creierul tuturor ascultătorilor s-a sincronizat cu ritmul. Rezultatele au arătat, de asemenea, că răspunsurile neuronale ale muzicienilor au fost mult mai puternice și mai rezistente la distrageri decât cele ale non-muzicienilor. Adică, studiul a relevat că antrenamentul facilitează sincronizarea ritmică.
După cum afirmă cercetătorii, „cel mai relevant punct al acestui studiu este faptul că demonstrează că creierele noastre sunt pregătite să urmeze ritmul, indiferent dacă ascultăm o melodie sau urmărim un dans”. Acest lucru consolidează ideea că procesarea neuronală a ritmului și a ritmului este facilitată de experiența anterioară cu evenimente ritmice în perioade lungi de formare muzicală formală.
Sursa, aici.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-