
Consumul de alcool blochează o substanță chimică din creier responsabilă cu atenția.
Cercetătorii de la Universitatea din Texas susțin că alcoolul blochează o substanță chimică care susține atenția, astfel explicându-se motivul pentru care consumatorilor de alcool le este greu să fie atenți.
”Când vrem să ne concentrăm pe ceva sau când ne ridicăm de pe un scaun și devenim activi, un nucleu al trunchiului cerebral eliberează o substanță chimică numită noradrenalină. Expunerea acută la alcool inhibă acest semnal în creier. (...) Cel mai probabil activarea astrocitelor dependente de vigilență a calciului este inhibată în tot creierul prin intoxicația acută cu alcool", afirmă autorul senioral studiului, Martin Paukert, profesor asistent de Fiziologie celulară și integrativă la universitatea amintită.
Potrivit acestuia, studiul la care a participat este primul care susține că noradrenalina/norepinefrina la ”mamifere se leagă direct de receptorii de pe glia Bergmann și îi activează prin creșterea calciului”, arată un comunicat al Universității din Texas.
Astfel, susțin cercetătorii, oamenii sub influența alcoolului se leagănă când merg.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-