Deficiența de calciu, simptome care o trădează. De cât calciu ai nevoie zilnic

Dana Lascu / 31 aug 2020 / 15:41

Aportul de calciu este important pe toată durata vieții, iar deficiența poate avea consecințe grave. Iată din ce alimente îl poți obține și ce boli riști să faci dacă nu ai suficient: 

Calciul este important pentru creșterea și menținerea oaselor puternice. Știați, însă, că el are și multe alte funcții importante? Acestea includ funcțiile inimii, mușchilor, nervilor, vaselor de sânge și hormonilor. Există, de asemenea, unele dovezi care arată că menținerea unui nivel normal de calciu vă poate reduce riscul de cancer, diabet și tensiune arterială ridicată. Deoarece organismul nu produce calciu, trebuie să-l obțineți din dietă.

Aveți deficiență de calciu?

Cantitatea de calciu de care trebuie să obțineți din dietă depinde de vârsta și sexul dvs. Acestea sunt cantitățile medii zilnice recomandate: 

De la naștere până la 6 luni - 200 mg
Bebeluși între 7 și 12 luni - 260 mg
Copii cu vârste între 1 și 3 ani - 700 mg
Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani: 1.000 mg
Copii între 9 și 18 ani: 1.300 mg
Adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani: 1.000 mg
Bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani: 1.000 mg
Femeile cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani: 1.200 mg
Adulții peste 71 de ani: 1.200 mg
Adolescente însărcinate sau care alăptează - 1.300 mg
Femeile însărcinate sau care alăptează - 1.000 mg

Sursa: National Institutes of Health Office of Dietary Supplements

Alimente care conțin calciu

Nu vă repeziți în suplimente! În primul rând, medicul vă poate spune dacă aveți sau nu deficiență de calciu, și asta după ce vă faceți niște analize. Apoi, sunt alimente bogate în calciu pe care le puteți include în dietă. Iată care sunt acestea: 

- Lactate precum lapte, brânză, unt și iaurt
- Legume de culoare verde închis - kale, spanac, broccoli și varză chinezească, spre exemplu. 
- Peștele pe care îl mănânci cu oasele, precum sardinele și conservele de somon
- Gălbenușuri de ou
- Cereale integrale. 

Riscul de a face deficiență de calciu

Este posibil să aveți un risc mai mare de deficiență de calciu dacă:

- Sunteți vegetarian.
- Nu puteți digera alimentele lactate din cauza intoleranței la lactoză.
- Aveți osteoporoză.
- Nu puteți absorbi calciul deoarece aveți o boală inflamatorie a intestinului sau o boală celiacă.
- Luați medicamente cu steroizi pe termen lung
- Aveți deficiență de vitamina D, fără de care calciul nu este bine absorbit în organism. 

Simptomele deficienței de calciu

Deficiența gravă de calciu, numită hipocalcemie, poate provoca simptome de: amorțeală și furnicături la nivelul degetelor, palpitații cardiace și chiar convulsii. Acest tip de pierdere de calciu este rar și apare doar la persoanele care pierd mult calciu rapid. Acest lucru se datorează de obicei unei boli grave sau unei proceduri medicale. Nu este același lucru cu deficiența de calciu din dietă, arată experții de la National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.

Apoi, trebuie reținut că organismul uman, dacă e dereglat, poate folosi calciul depozitat în oasele și dinți ca pe o „bancă de calciu”. Dar nu veți avea niciun simptom al deficitului de calciu până când oasele nu vor slăbi, iar asta poate dura ani. Sau până vă apar carii în ciuda faptului că mențineți o igienă orală corectă. Primul semn poate fi o radiografie anormală a densității osoase sau un os care se rupe ușor. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy