Fructul care previne creșterea celulelor canceroase. Cum îți dai seama când este copt

Descoperă ce alte beneficii aduce acest fruct sănătății organismului și cum îl poți include în dieta ta.
Se crede că piersicile au apărut pentru prima dată în China în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Migdalele, prunele, caisele și cireșele sunt toate legate de piersici. Deoarece pulpa lor înconjoară o coajă care conține o sămânță comestibilă, acestea sunt denumite drupe sau fructe cu sâmburi.
Acestea se potrivesc bine cu multe rețete diferite sau pot fi consumate ca atare. Piersicile sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive și pot oferi o serie de avantaje pentru sănătate, inclusiv ca o digestie mai bună, o piele mai fină și ameliorarea alergiilor.
1. Sunt bogate în antioxidanți și nutrienți
Piersicile abundă în componente vegetale utile, vitamine și minerale. O piersică medie (de 150 de grame) conține:
- Calorii: 58
- Proteine: 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 14 grame
- Fibre: 2 grame
Referitor la vitamine, acest fruct oferă vitamina C, vitamina A, potasiu, niacină, vitamina E, vitamina K, cupru și mangan. Piersicile includ, de asemenea, niveluri mai mici de fier, fosfor, magneziu și unele vitamine din complexul B.
De asemenea, ele includ o abundență de antioxidanți, care sunt componente vegetale sănătoase care luptă împotriva daunelor oxidative și protejează organismul împotriva bolilor și a îmbătrânirii. Antioxidanții se găsesc în cantități mai mari în fructele care sunt mai coapte și mai proaspete, conform Healthline.
La 30 de minute de la ingestie, sucul proaspăt de piersici a prezentat efecte antioxidante la bărbații sănătoși. Atâta timp cât piersicile la conservă nu sunt decojite, nivelurile de vitamine și minerale din piersicile proaspete și cele din conserve par a fi comparabile.
Cu toate acestea, în comparație cu piersicile conservate, piersicile proaspete par a fi mai eficiente în prevenirea daunelor oxidative datorită conținutului mai mare de antioxidanți.
Vezi și: Ce face wasabi pentru creierul tău. Motivul pentru care să îl adaugi în alimentația ta
2. Poate preveni anumite tipuri de cancer
Piersicile, ca majoritatea fructelor, conțin antioxidanți precum carotenoidele și acidul cafeic, care au proprietăți anticancerigene. Cercetările au arătat că semințele de piersici pot limita creșterea tumorilor necanceroase ale pielii și le împiedică să se transforme în tumori canceroase.
Piersicile sunt, de asemenea, bogate în polifenoli, care s-au dovedit a reduce creșterea și răspândirea celulelor canceroase. Într-un studiu pe animale, acești polifenoli au fost deosebit de eficienți în prevenirea creșterii și răspândirii unui anumit tip de cancer de sân.
Cercetătorii au raportat că ar fi suficient să consumați două-trei piersici pe zi pentru a consuma aceeași cantitate de polifenoli. Femeile aflate la postmenopauză care au consumat cel puțin două piersici sau nectarine pe zi au avut un risc cu 41% mai mic de cancer de sân pe parcursul a 24 de ani. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate la om.
3. Pot favoriza digestia
Piersicile sunt un fruct bogat în fibre, cu aproximativ 2 grame de fibre per fruct de mărime medie. Fibrele insolubile adaugă volum la scaun și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând constipația.
Fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice din intestine, producând acizi grași cu lanț scurt care hrănesc celulele intestinale. Acești acizi grași pot reduce inflamația și pot îmbunătăți simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, IBS și colita ulcerativă.
Florile de piersic, care se găsesc în medicina tradițională chineză, pot fi, de asemenea, benefice pentru digestie prin creșterea forței și a frecvenței contracțiilor intestinale, favorizând mișcarea lină a alimentelor. În timp ce extractul de flori de piersic este utilizat în mod obișnuit în studii, în Coreea se consumă, de asemenea, un ceai de plante făcut din flori.
4. Ajută inima
Consumul regulat de fructe, inclusiv de piersici, poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului.
Piersicile se pot lega de acizii biliari, compuși produși de ficat din colesterol, care sunt excretați prin fecale, ceea ce ar putea scădea nivelul colesterolului din sânge.
Studiile pe eprubetă și pe animale au constatat că piersicile pot reduce nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL "rău", tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. Cercetările efectuate pe șobolani obezi sugerează, de asemenea, că sucul de piersici poate reduce nivelul hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte la om.
5. Protejează pielea
Piersicile pot avea efecte protectoare asupra sănătății pielii, îmbunătățind retenția de umiditate și textura. Studiile în eprubetă arată că extractele de piersici pot preveni daunele provocate de razele UV și pot întârzia dezvoltarea tumorilor cutanate la șoareci.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a trage concluzii definitive.
Foto: Pexels @Mark Stebnicki
6. Pot reduce simptomele de alergie
Histaminele sunt substanțe produse de sistemul imunitar pe care organismul dumneavoastră le produce atunci când intră în contact cu un alergen.
Histaminele sunt produse de organismul dumneavoastră ca mecanism de apărare și provoacă simptome ale alergiilor, cum ar fi tusea, mâncărimile și strănutul.
Studiile au demonstrat că piersicile pot diminua simptomele alergiilor prin inhibarea producției de histamine din sânge.
7. Sunt ușor de adăugat în dieta ta
Piersicile sunt disponibile pe scară largă și au mai multe utilizări în alimentație. Sunt versatile și se potrivesc bine atât în rețete calde, cât și reci. Pot fi consumate crude, prăjite, la grătar, la grătar, la grătar sau sărate.
De exemplu, piersicile proaspete sunt o sursă excelentă de nutrienți și pot fi consumate ca atare sau combinate cu o mână de migdale și iaurt pentru o gustare delicioasă.
Piersicile pot fi folosite într-o tocăniță de năut sățioasă sau adăugate în salate. Ele sunt un element comun în multe dulciuri și dau o notă surprinzătoare salsa. În cele din urmă, piersicile pot fi pasate ușor pentru a aromatiza apa sau combinate într-un smoothie.
Cum să le alegi și cum să depozitezi piersicile
Există multe tipuri diferite de piersici; unele sunt albe, în timp ce altele sunt galbene. Piersicile galbene sunt adesea mai acide decât cele albe, care sunt mai dulci.
Atunci când alegi piersici, acestea sunt de obicei mai coapte dacă miros mai dulce. Fructele care sunt încrețite, lovite sau rumenite trebuie evitate, deoarece sunt fie prea coapte, fie deteriorate. Caută mai degrabă piersici cu pulpa fermă sau doar ușor fragedă.
Atunci când pulpa unei piersici cedează ușor atunci când apăsați pe ea, aceasta este coaptă și gata de consum.
Odată recoltate, piersicile continuă să se coacă. Prin urmare, dacă piersicile sunt excesiv de tari, ia în considerare posibilitatea de a le depozita timp de una până la trei zile într-un singur strat pe blat.
La temperatura camerei, piersicile coapte se păstrează timp de aproximativ o săptămână. Este recomandat să le depozitezi în frigider pentru a preveni coacerea excesivă dacă nu intenționezi să le consumi în acest interval de timp.
Deși piersicile coapte pot fi și congelate, este indicat să le tai în prealabil și să ungi ușor pulpa cu suc de lămâie pentru a preveni rumenirea.
Piersicile sunt disponibile și sub formă congelată sau conservată. Nu uita că piersicile proaspete sau congelate au mai mulți antioxidanți decât cele la conservă, iar dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase, ia în considerare alegerea piersicilor ambalate în apă, mai degrabă decât în sirop.
Piersicile sunt bogate în componente vegetale utile, vitamine și minerale.
Ele pot fi adăugate pur și simplu la o gamă largă de mese și pot oferi avantaje remarcabile pentru sănătate, cum ar fi reducerea simptomelor de alergie, o digestie mai bună și sănătatea inimii și a pielii.
Piersicile pot întări imunitatea, se pot proteja împotriva toxinelor și pot reduce nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, ele par să fie asociate cu un risc scăzut de apariție a mai multor tumori maligne. În concluzie, acest fruct este foarte recomandat să îl incluzi în dieta ta zilnică.
-
De ce e vital să adormi înainte de miezul nopții11.09.2025, 23:45
-
-
-
A avea un scop în viață reduce riscul de demență cu 28%11.09.2025, 19:35
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.