Vinul, bun pentru inimă: cercetătorii au vrut să afle dacă este mit sau realitate

Teoria că vinul este bun pentru inimă s-ar putea să rămână la nivel de teorie. Deși este o părere larg cunoscută, unele studii nu aduc nicio dovadă în acest...
Părerea că un pahar de vin face bine la inimă este larg răspândită și datează de la un slogan inventat la sfârșitul anilor 1980: Paradoxul francez, care se referă la teoria că consumul de vin poate explica ratele relativ mici de boli de inimă în rândul francezilor, în ciuda pasiunii lor pentru brânză și alte alimente bogate în grăsimi. Această teorie a ajutat la stimularea descoperirii unei serii de compuși benefici ai plantelor, cunoscuți sub numele de polifenoli. Găsite în cojile de struguri roșii și mov (precum și multe alte fructe, legume și nuci), polifenolii explică teoretic proprietățile de protecție a vinului asupra inimii. Un alt argument provine din faptul că dieta mediteraneană (un model alimentar care a dovedit că previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale) are și vin roșu.
Cu toate acestea, dovezile că consumul de vin roșu în special (sau alcool în general, de altfel) vă pot ajuta să evitați bolile de inimă sunt destul de slabe, spune dr. Kenneth Mukamal, internist la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard. Toate cercetările care arată că persoanele care consumă cantități moderate de alcool au rate mai mici de boli de inimă sunt observaționale. Astfel de studii nu pot dovedi cauza și efectul, ci doar asociațiile.
Consumul moderat de alcool - definit ca o băutură pe zi pentru femeile sănătoase și două băuturi pe zi pentru bărbații sănătoși - este considerat în general sigur. Dar până în prezent, efectele alcoolului asupra sănătății nu au fost niciodată testate într-un studiu randomizat pe termen lung.
Echilibrul face diferența, nu băutura
Deși unele studii sugerează că vinul este mai bun pentru inimă decât berea sau băuturile alcoolice tari, altele nu dovedesc asta, potrivit unui articol de recenzie despre vin și sănătatea cardiovasculară din revista Circulation. „Nu este surprinzător”, spune dr. Mukamal. „În multe cazuri, este dificil de eliminat efectul tipurilor de băut din tipuri specifice de băuturi alcoolice”, explică el. „De exemplu, persoanele care beau vin sunt mai susceptibile să facă acest lucru ca parte a unui model sănătos, cum ar fi să beți un pahar sau două cu o masă plăcută. Aceste obiceiuri - mai degrabă decât alegerea alcoolului - pot explica sănătatea inimii lor.”
De asemenea, Paradoxul francez poate să nu fie atât de paradoxal, până la urmă. Mulți experți cred acum că alți factori în afară de vin pot explica această observație, cum ar fi diferențele de stil de viață și diete, precum și raportarea anterioară a deceselor cauzate de boli de inimă de către medicii francezi. Mai mult, observă dr. Mukamal, ratele bolilor de inimă în Japonia sunt mai mici decât în Franța, cu toate acestea japonezii beau multă bere și băuturi spirtoase, dar aproape deloc vin roșu.
Suplimentele cu resveratrol, ineficiente
Ce se întâmplă cu polifenolii din vinul roșu, care includ resveratrolul, un compus care este puternic promovat ca supliment de protecție a inimii și anti-îmbătrânire: cercetările pe șoareci sunt convingătoare, spune dr. Mukamal. Dar nu există nicio dovadă a vreunui beneficiu pentru persoanele care iau suplimente de resveratrol. Și ar trebui să beți zilnic o sută ,până la o mie de pahare de vin roșu, pentru a obține o cantitate echivalentă cu dozele care îmbunătățesc sănătatea la șoareci, spune el.
De asemenea, un studiu din 2014 al adulților vârstnici care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale cărui diete erau bogate în resveratrol în mod natural, nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol (măsurate printr-un produs defalcat în probele de urină) și ratele de boli de inimă, cancer sau deces .
„În ceea ce privește dieta mediteraneană, este imposibil să știm dacă vinul roșu este o parte importantă a motivului pentru care acest stil de mâncare ajută la reducerea bolilor de inimă”, spune dr. Mukamal. „Dacă vă place vinul roșu, asigurați-vă că vă limitați la cantități moderate. Măsurați 5 uncii (care echivalează cu o porție) în paharul pe care îl utilizați de obicei. Cinci uncii apar mai mici într-un pahar mare decât într-un pahar de vin standard.”
De asemenea, bărbații mai în vârstă trebuie să fie conștienți de faptul că atât Institutul Național pentru Abuzul și Alcoolismul în Alcool, cât și Societatea Americană Geriatrică recomandă ca, începând cu vârsta de 65 de ani, bărbații să-și limiteze consumul de alcool la cel mult o singură băutură pe zi. Modificările legate de vârstă, inclusiv o capacitate diminuată de a metaboliza alcoolul, fac riscante cantități mai mari.
-
Durerile articulare, tot mai frecvente odată cu scăderea temperaturilor16.10.2025, 15:40
-
"Navigând în siguranță: Dincolo de ecran! Împreună găsim echilibrul!"16.10.2025, 13:40
-
-
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier16.10.2025, 11:53
-
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.