EXCLUSIV Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. Ce să știi înainte să cumperi un deshidrator. Ligia Pop, avertisment: Distruge și dezechilibrează hormonal

Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. ”Oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade,...
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, subliniază importanța procesului de deshidratare a alimentelor la temperaturi mai scăzute, pentru a păstra cât mai mult din valoarea lor nutritivă. Ea afirmă că alimentele deshidratate la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, așa cum se întâmplă în cazul produselor cumpărate, își pierd în mare parte nutrienții, devenind, astfel, dezechilibrate, din punct de vedere nutrițional. Potrivit unor studii recente, în urma expunerii la temperaturi ridicate, până la 99% din nutrienți pot fi distruși.
Vezi și: Semințele de pin, comori nutriționale. Pot îmbunătăți memoria și gestionează diabetul
”Se pot usca la 40 de grade, oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade, garantat. Cu cât ducem temperatura mai aproape de 100 de grade, se distrug nutrienții, adică noi nu mai primim nimic. Se distrug în procent de 99%, după ultimele studii”, ne-a explicat Ligia Pop, în cadrul unui interviu oferit exclusiv pentru DC Medical.
foto: Freepik
Uscarea fructelor acasă, la deshidrator: o opțiune mai sănătoasă
În ceea ce privește deshidratoarele, Ligia Pop avertizează că majoritatea celor disponibile pe piață sunt fabricate din plastic, care poate conține substanțe toxice, ce pot afecta echilibrul hormonal. Totuși, există și deshidratoare de calitate, fabricate din inox sau din plastic fără bisfenol A (BPA), care pot fi folosite în siguranță. Ea recomandă utilizarea unui deshidrator pentru a usca fructele, menționând că acesta poate fi setat la temperaturi mai scăzute, între 40 și 60 de grade Celsius, pentru a conserva cât mai bine proprietățile nutritive ale alimentelor.
”Deshidratorul este o opțiune, dar și acela trebuie să fie ales cu mare grijă, fiindcă majoritatea deshidratoarelor din comerț sunt făcute dintr-un plastic care distruge și dezechilibrează hormonal, dar sunt și deshidratoare de calitate, din inox, făcute din plastic fără BPA, iar în momentul în care uscăm, chiar la 40 sau chiar la 50-60 de grade, un fruct mai zemos, că altfel se mucegăiesc stând pe etajera deshidratorului, fructele acelea sunt mai bune, ne amintesc puțin de fructele uscate de bunicii noștri pe ață, lângă cuptor, și sunt o opțiune mai bună”, ne-a mai spus aceasta.
Gustul și culorile fructelor uscate acasă nu vor fi identice cu cele cumpărate din magazin, care sunt tratate cu sulfiți și zahăr pentru a obține o culoare și o textură mai atrăgătoare. Fructele uscate acasă pot avea o culoare mai închisă, asemănătoare celor din copilărie, dar gustul lor este autentic. Ea dezvăluie un secret pentru a menține culoarea și aspectul fructelor uscate: să le lăsăm în suc de lămâie sau în miere. Acest procedeu previne oxidarea și poate încetini procesul de înnegrire.
Vezi și: Riscurile asociate consumului de pește. Metode pentru a le putea minimiza
”Putem usca fructele și acasă, în deshidrator, este o opțiune. Dar să nu ne așteptăm că fructele uscate acasă, fără sulfiți și fără zahăr, să fie ca cele pe care le cumpărăm : culoarea foarte apetisantă și puternică. Cele pe care le uscăm noi sunt exact ca cele uscate de bunicii noștri: au culoare maronie, dar gustul este bun. Și acolo este un secret, le putem lăsa în zeama de lămâie sau în miere și nu se oxidează și poate nu devin maronii. Se pot face fructe apetisante chiar și în deshidrator”, ne-a mai declarat Ligia Pop.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.