EXCLUSIV Peștele, riscuri majore pentru sănătate. Cum îți dai seama dacă e proaspăt. Marinescu: Trebuie să fim atenți, dă infecții digestive

Peștele poate provoca probleme de sănătate grave. Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă.
Peștele și crustaceele sunt alimente sănătoase. Acestea sunt bogate în proteine și au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Ei au substanțe nutritive care sunt importante pentru buna creștere și dezvoltare.
Studiile arată că acizii grași omega-3 din pește pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Mulți medici sugerează să mănâncă pește de două ori pe săptămână pentru a preveni bolile de inimă.
Peștele, riscuri pentru sănătate
Dar, trebuie să fim atenți la ce fel de pește consumăm.
Peștele și crustaceele pot, de asemenea, să stocheze contaminanți din apă sau din alimentele pe care le consumă. Acești contaminanți pot ajunge la niveluri care pot fiharmful pentru persoanele care mănâncă pește sau crustacee.
Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt riscurile la care ne supunem dacă consumăm pește nu tocmai proaspăt.
”În primul rând ar trebui să fie atenți să nu fie făcute excese alimentare. În cazul peștelui trebuie să fim atenți la reacțiile alergice, de regulă toxinfecțile alimentare. Peștele poate să poate da aceste infecții digestive.
Mai mult, trebuie să se păstreze igiena în locurile de unde achiziționăm peștele sau restaurantele unde îl consumăm. Trebuie doar să fim atenți pentru că nu este o grijă în plus la pește față de alte alimente”, a declarat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Peștele și contaminanții
Mercurul este un element natural. Se răspândește în mediu prin procese naturale și activități umane. Mercurul este eliberat în aer atunci când rocile se erodează, solurile se descompun, iar vulcanii erup. Cu toate acestea, 70% din totalul emisiilor anuale de mercur către mediu provin din activități umane.
Cele mai multe emisii de mercur în aer se întâmplă atunci când oamenii ard combustibili fosili sau incinerează deșeuri solide.
Consumul de pește care conține mercur metilic poate deteriora creierul și alte părți ale sistemului nervos. Cel mai mare risc pentru sănătate cauzat de mercurul metilic poate fi pentru un copil nenăscut. Copilul nenăscut are un risc mai mare de deteriorare ireversibilă a sistemului de mercur.
Bebelușii nenăscuți, sugarii și copiii sunt mai sensibili la mercurul metil decât adulții. Acest lucru este din cauza faptului că creierul și alte părți ale sistemului tenervous nu sunt complet dezvoltate, notează Texas Health and Human Service.
Cum să îți dai seama dacă peștele este proaspăt
Căutați carne fermă și strălucitoare: Carnea peștilor ar trebui să revină la atingerea ei. Pielea are o strălucire metalică naturală și nu ar trebui să arate plictisitoare. Suprafața pielii trebuie să fie strânsă și înotătoarele ar putea fi bine atașate. Pielea crăpată sau înotătoarele ar putea fi semne de putrezire a peștilor.
Mirosiți peștele. Peștele proaspăt nu trebuie să miroasă, ci ar trebui să aibă un miros ușor. Cel mai bine este să evitați peștii care au un miros puternic sau un miros acru. Mirosul peștelui este specific mării sau râului de unde a fost prins. Este natural și plăcut. Peștele care este vechi are un miros înțepător și ascuțit de trimetilamină – un compus organic eliberat din peștele putrezit.
Verificați ochii. Aceasta este, probabil, una dintre cele mai bune moduri de a verifica dacă peștele este proaspăt sau nu. Ochii peștilor vă pot spune multe despre prospețimea sa. Ochii trebuie să fie bulbucați, strălucitori și limpezi. Aceștia nu ar trebui să tulburi. Chiar dacă ochii sunt scufundați în cap, ar putea sugera că peștele este vechi.
Verificați branhiile: Dacă este un pește întreg, branhiile trebuie să fie de culoare roz aprins sau roșiatică. De asemenea, acestea ar trebui să fie ușor umede și nu subțiri sau uscate.
Alte semne: Verificați pentru orice fel de decolorare a pielii, maro sau galben în jurul marginilor, sau o textură spongioasă, toate acestea sunt semne de pește vechi, notează NDTV FOOD.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.