Ce să NU faci niciodată când e furtună. Tudor Ciuhodaru: Mulți sunt trăzniți în mașină sau în casă

Trăsnetele fac ravagii în România! O simplă greșeală te poate costa viața!
E avertizare de averse torențiale, vijelie si descărcări electrice, iar medicul Tudor Ciuhodaru ne învață ce trebuie să facem pe timp de furtună și ce să nu facem niciodată.
Ghid de supraviețuire: 3 reguli de aur pe timp de furtună
"România are cea mai mare rată de decese provocate de trăsnete din Europa.
Sunt 3 reguli de aur:
1. NU vă adăpostiți sub pomi sau în zonele inalte in timpul unei furtuni cu descărcări electrice. E mai bine să te uzi decât să mori!
2. NU stați grupați sau la mai puțin de 3 metri de animalele mari sau grupuri de animale (trăsnetul care a lovit un animal sau om se poate va transmite rapid la cei din apropiere). Cele mai frecvente leziuni datorate fulgerelor laterale și a curentului din pământ, care împreună duc la mai mult de 80% dintre traume.
3. NU stați în apropierea unor obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice), nu atingeți peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii iar in locuințe deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul.
Rețineți:
1. În general efectul este instantaneu letal iar cei care supravițuiesc au adesea sechele grave sau traume psihice.
2. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural, dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trazniți în mașină sau în apartament.
3. Recordul mondial pentru cele mai multe leziuni cauzate de trăsnet este deținut de Roy Sullivan, un gardian al Parcului Național Shenandoah, din SUA. Între 1942 și 1977, Sullivan a fost lovit de trăsnet de 7 ori iar 8 jucători de fotbal din Peru au fost secerați în 2024 în timpul unui meci.
4. Între 20 și 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de trăsnet.
Din pacate deja au fost două persoane lovite în timp ce încercau să se adăpostească de ploaie. Una dintre victime a murt. Și poate și acest deces ar fi fost evitat dacă educația pentru sănătate s-ar fi predat la școală.
5. În Statele Unite mortalitatea a scăzut după aplicarea unor programe de educație.
6. Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate și în România dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut și respectat câteva reguli elementare de protecție în timpul furtunii predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală (proiectul meu de lege e depus în parlament).
7. Dacă sunteți afară în timpul unei furtuni căutați rapid un spațiu sigur. Și nu ieșiți până câd nu mai sunt fulgere și tunete timp de 30 de minute", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
-
Câinii pot mirosi boala Parkinson cu o precizie de până la 98%16.07.2025, 16:28
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-