6 alimente care NU trebuie niciodată reîncălzite la cuptorul cu microunde
De dragul economiei sau pentru a păstra gustos un fel de mâncare, aproape toți ne-am obișnuit să ținem alimentele în frigider, apoi să le reîncălzim la cuptorul cu microunde. N-ar trebui să mai faci asta,...
Reîncălzirea anumitor alimente înseamnă a-ți asuma riscul de a te expune unui pericol pe care puțini oameni îl suspectează. Acestea sunt alimente care pot deveni toxice sau îți pot afecta sănătatea. Unele pot crea probleme digestive sau tulburări mai grave. Pentru a te proteja de aceste riscuri, iată 6 alimente care nu ar trebui niciodată reîncălzite la cuptorul cu microunde.
1. Orez
Riscul de intoxicație alimentară este real dacă decizi să îți reîncălzești orezul la cuptorul cu microunde. Cauza ar fi o bacterie găsită în acest aliment, numită Bacillus cereus, așa cum a fost evidențiată într-un studiu publicat în International Journal of Food Biology. Deși bacteriile nu pot rezista căldurii cuptorului cu microunde, produc spori toxici care nu dispar în ciuda temperaturilor ridicate.
În plus, acești spori se înmulțesc atunci când orezul este plasat la temperatura camerei după ce a fost reîncălzit, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge și, prin urmare, ar putea provoca vărsături și diaree.
2. Ciuperci
Atributele acestui aliment sunt excelente pentru sănătate datorită bogăției sale în vitamine și fibre. Dar este esențial să reții că ciupercile trebuie consumate doar proaspete.
Ciupercile și mâncărurile care conțin ciuperci nu ar trebui reîncălzite la cuptorul cu microunde deoarece își vor schimba gustul. În plus, îngreunează digestia. Rezultatul? Gaze, balonare și dureri de stomac.
3. Lapte pentru bebeluși
Deși încălzește laptele destul de repede, cuptorul cu microunde poate fi periculos, deoarece nu se încălzește uniform. Deci, când vine vorba de laptele pentru bebeluși, este imperativ să fii atentă, deoarece unele zone pot fi fierbinți, în timp ce altele vor fi în continuare reci.
4. Pui
Evită să gătești carnea de pui la cuptorul cu microunde și alege cuptorul sau tigaia. Un cuptor cu microunde nu este suficient de capabil să omoare bacteriile, deoarece căldura pe care o emite nu permite cărnii să se gătească uniform.
În plus, puiul poate conține bacterii dăunătoare care pot provoca diaree, vărsături sau chiar febră.
5. Ouă
Niciodată nu băga ouăle în cuptorul cu microunde, deoarece ar putea exploda!
6. Carne procesată
Cercetătorii au descoperit într-un studiu publicat în revista Food Control că reîncălzirea cărnii procesate ar putea fi responsabilă pentru așa-numiții oxisteroli, care pot acționa asupra organismului prin creșterea riscului de ateroscleroză sau boli cardiovasculare.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Ce se întâmplă dacă îți masezi urechile în fiecare zi? Efectul te va surprinde!
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Cele mai frecvente probleme ale părului și cum pot fi gestionate
Părul este una dintre cele mai expresive trăsături ale noastre – ne definește stilul, personalitatea și starea de spirit.
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe
Substanțele din cosmetice și unghiile false pot declanșa probleme grave de sănătate
Dacă folosești produse cosmetice, trebuie să știi asta! Atenție la HEMA. Florin Buicu: Testați pe o porțiune mică de piele
Ten luminos fără cremă: 5 obiceiuri care curăță pielea din interior
Află cele 5 obiceiuri dovedite științific care îți curăță pielea din interior și o ajută să strălucească natural.
Cum să alegi o cremă bună pentru iarnă: nu după miros, ci după ingrediente
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele
Ten matur vs ten deshidratat: cum faci diferența și ce formule de îngrijire alegi
Pielea, afectată de schimările de temperatură. Trucurile dermatologilor pentru un ten perfect
Cât de des trebuie să speli prosoapele. Temperatura ideală la care trebuie spălate, de fapt. Nu este de 90°C
Obiectul de îngrijire pe care nu trebuie să îl folosești. Îți afectează pielea
Obiectul de îngrijire pe care nu trebuie să îl folosești. Îți afectează pielea.
Alimentele care îți protejează dinții. Întăresc smalțul
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi
Un gram de Omega-3 pe zi poate încetini îmbătrânirea biologică
Un nou studiu arată că Omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea. Cum e posibil și ce au descoperit cercetătorii.
Ce este botulismul, "boala care paralizează nervii". Ce se poate întâmpla dacă vrei botox ieftin
Secretul longevității: medicii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult
Acesta este secretul longevității. Cercetătorii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult.
