Liliana Bordeianou, profesor la Harvard: nimeni nu decide singur tratamentul pacientului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medic  Foto: Pixabay
Medic Foto: Pixabay

Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctorul la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, a fost invitata ediției de săptămâna aceasta a emisiunii DC Medical, Academia de Sănătate, unde a vorbit despre echipa de medici care tratează pacienții cu cancer colorectal.

Prof. dr. Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctorul la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, a vorbit la Academia de Sănătate despre faptul că pacienții cu cancer colorectal nu sunt tratați de un singur medic, ci de o echipă întreagă, din care fac parte medici din mai multe specializări. „Un pacient, în momentul de față, atunci când vine într-un spital pentru o anumită afecțiune – și aici vorbim de bolile colorectale - până la urmă se trezește în fața unei echipe de 5-6-7-8 specialiști, care toți vor participa la îngrijirea lui, începând cu partea de diagnostic și terminând cu partea de tratament. 
Nimeni nu mai poate decide singur ce trebuie să i se facă pacientului, ci în acele ședințe multidisciplinare la care participă întreaga echipă se va lua o decizie care va avea în vedere până la urmă și pașii următori. Bolnavul poate să înceapă un tratament medical și pe urmă să ajungă la chirurg sau la radioterapeut și pe urmă la chirurg, toți acești pași sunt stabiliți de la început de către întreaga echipă.” 

Medicul a mai subliniat importanța unui chirurg în echipa care îngrijește pacientul cu afecțiuni colorectale.  „Sunt studii  - eu vorbesc din punctul de vedere al chirurgului – care au arătat că atunci când decizia întregului plan de tratament e luată de la început, bolnavii ajung la chirurgie mult mai des, decât dacă la discuția inițială nu e prezent și un chirurg, în echipa multidisciplinară. Asta e valabil mai ales în cazul cancerului colorectal cu metastaze hepatice. Dacă nu e un chirurg prezent, mai ales un chirurg hepato-biliar, de data asta, la discuția inițială, mulți din bolnavii aceștia nu mai ajung se beneficieze de tratamentul de care ar putea beneficia. Deci e o muncă în echipă”, a conchis Irinel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel