Limfohistiocitoză hemofagocitară, prima imunoterapie aprobată

Dana Lascu |
Data publicării:

Limfohistiocitoză hemofagocitară, o boală extrem de rară și care pune în pericol viața pacienților cu vârste și mai mici de un an, are de acum un tratament dedicat din clasa imunoterapie. Această afecțiunee poate fi moștenită și atunci se manifestă la vârste foarte mici, punând în pericol viața copiilor care nu răspund la terapii clasice.

Administrația americană pentru alimente și medicamente – FDA - a aprobat astăzi Gamifant (emapalumab) pentru tratamentul pacienților (nou-născuți, copii și adulți) cu limfohistiocitoză hemofagocitară primară (HLH) pediatric (nou-născuți și cei de mai sus), cu boală refractară, recurentă sau progresivă, cu intoleranță la terapia HLH convențională. Aceasta aprobare a FDA este prima pentru un medicament special pentru HLH.

HLH primară este o afecțiune rară și care pune în pericol de viață, care afectează în mod obișnuit copiii și această aprobare acoperă o nevoie medicală nesatisfăcută pentru acești pacienți", a declarat dr. Richard Pazdur, director al Centrului de Excelență al FDA pentru Oncologie și director în exercițiu al Oficiului de Hematologie și Produse oncologice în Centrul FDA pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor.

Ne-am angajat să continuăm să accelerăm dezvoltarea și revizuirea de terapii care oferă opțiuni de tratament semnificative pentru pacienții cu condiții rare".

HLH este o afecțiune în care celulele sistemului imunitar al corpului nu funcționează corect. Celulele devin molecule de eliberare supraactivă, ceea ce duce la inflamație. Celulele imune încep să deterioreze organele corpului, inclusiv ficatul, creierul și măduva osoasă. Acestă afecțiune poate fi moștenită, și atunci este cunoscută ca HLH primar sau „familial". Poate avea și cauze non-moștenite. Persoanele cu HLH primar dezvoltă de obicei simptome în primele luni sau ani de viață. Simptomele pot include febră, ficat sau splină mărită și scăderea numărului de celule sanguine.

Studiu clinic pe pacienți cu vârsta medie de un an

Eficacitatea emapalumabului a fost analizată într-un studiu clinic efectuat pe 27 de pacienți pediatrici cu HLH primar suspectat sau confirmat cu boală refractară, recurentă sau progresivă în timpul terapiei HLH clasice sau care au fost intoleranți la terapia HLH clasică. Vârsta medie a pacienților din studiu a fost de un an. Studiul a arătat că 63% dintre pacienți au avut un răspuns la noua imunoterapie și 70% dintre ei au fost capabili să suporte transplantul de celule stem, se arată într-un material dat publicității de FDA.

Reacțiile adverse frecvente raportate de pacienții cărora li s-a administrat Gamifant în studiile clinice au inclus infecții, hipertensiune arterială, reacții legate de perfuzie, potasiu scăzut și febră. Pacienții care primesc Gamifant nu trebuie să primească niciun vaccin viu și trebuie testați pentru tuberculoză latentă. Pacienții trebuie monitorizați atent și tratați prompt pentru infecții în timpul tratamentului cu Gamifant.

Dată fiind specificitatea imunoterapiei, FDA a făcut o Revizuire Prioritară și a acordat tratamentului statutul de terapie inovatoare. Gamifantul a primit, de asemenea, statutul de medicament orfan, care oferă stimulente pentru a ajuta și încuraja dezvoltarea de medicamente pentru bolile rare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel