Long COVID, cât timp pot dura simptomele în cazul unei infecții moderate. De ce este bine să mergi la medic și după ce te-ai vindecat

Monika Baciu |
Data publicării:
long covid - FOTO: Freepik@nakaridore
long covid - FOTO: Freepik@nakaridore

Long COVID afectează majoritatea persoanelor care au fost infectate cu coronavirus. Dar în cât timp trec simptomele. 

Long COVID se manifestă cu probleme de respirație, ceață mental și pierderea gustului sau a mirosului. Cel mai recent studiu publicat la începutul acestui an arată că cele mai multe dintre aceste probleme se rezolvă într-un an pentru cei care au avut o infecție COVID ușoară.

"Studiul oferă cea mai lungă urmărire pe care o avem a pacienților cu COVID-19 de lungă durată și oferă un oarecare optimism că multe dintre aceste simptome – cu sprijin – se vor îmbunătăți pe parcursul a aproximativ un an", a declarat dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Universitar Vanderbilt din Nashville, Tenn., și director medical al Fundației Naționale pentru Boli Infecțioase. El nu are legături cu noua cercetare, potrivit MSN.

Persoanele cu long COVID se confruntă cu simptome noi, persistente sau agravante timp de mai mult de patru săptămâni de la infecția inițială cu COVID-19, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Vezi și: Suma pentru indemnizația de creștere copil, schimbată și micșorată. Ce se întâmplă cu părinții aflați deja în concediu

Long COVID, simptome

Simptomele sunt cele de oboseală, dificultăți de respirație și tuse la ceață cerebrală, amețeli și modificări ale gustului sau mirosului. Nu mai puțin de 1 din 5 adulți din Statele Unite ar putea avea COVID de lungă durată.

Pentru studiu, o echipă de la K.I. Research Institute din Kfar Malal, Israel, a analizat înregistrările electronice de sănătate a aproape 2 milioane de persoane din Israel testate pentru COVID până în octombrie 2021. Aceștia au analizat simptomele COVID care au durat mai mult de o lună, comparând condițiile la persoanele vaccinate și nevaccinate, cu și fără COVID-19.

Persoanele cu COVID au fost mai susceptibile de a raporta pierderea mirosului și a gustului, probleme de respirație, palpitații cardiace, amețeli și ceață cerebrală, dar majoritatea acestor simptome s-au îmbunătățit în decurs de 12 luni pentru cei care au avut infecții ușoare, a constatat studiul.

Vezi și: LISTA adăposturilor de protecție civilă din România și unde suni dacă ai o urgență. Vezi AICI adăposturile civile din fiecare județ

Long COVID, simptome moderate în cazul persoanelor vaccinate

Persoanele vaccinate care s-au infectat au avut un risc mai mic de dificultăți de respirație și un risc similar pentru alte afecțiuni în comparație cu persoanele care erau nevaccinate atunci când s-au îmbolnăvit, a arătat studiul.

"Un an este o lungă perioadă de timp, nu este peste noapte. Necesitatea legată de vaccinare continuă să fie foarte importantă, deoarece acest lucru previne bolile severe", a spus Schaffner.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce unii oameni dezvoltă long COVID, iar alții nu. Schaffner a spus că pur și simplu nu există date bune care să analizeze ce variantă a cauzat infecția, dacă și cât de mult a avut loc vaccinarea și cât timp a trecut de la vaccinare.

Vestea bună este că, odată cu îngrijirea de susținere, inclusiv cu schimbarea stilului de viață, oamenii pot începe să se simtă mai bine, iar simptomele long COVID nu par să dureze la nesfârșit, a spus Schaffner.

Vezi și: Preinfarct sau angina pectorală: când apare, simptome, tratament. Cum știi că ai făcut un preinfarct. Primul semn clar pe care trebuie să-l știi

Dr. Len Horovitz, medic pneumolog la Spitalul Lenox Hill din New York, a analizat, de asemenea, constatările.

"Infecția ușoară, în special la pacienții vaccinați, a fost asociată cu rezolvarea simptomelor după un an, chiar simptome care păreau să dureze luni după infecție", a spus el.

Studiul a definit COVID-ul lung ca simptome care persistă timp de patru săptămâni după infectarea cu COVID.

Vezi și: Uleiul esențial de brad din bradul de Crăciun. O româncă, inginer chimist format în România, descoperire genială în Canada. Tibirna: Se obține în câteva ore

Long COVID, varianta OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește long COVID ca fiind simptome care persistă sau se agravează timp de trei luni de la infecția inițială cu COVID.

Unele persoane cu COVID de lungă durată nu se întorc la furnizorul de servicii medicale pentru urmărire, dar acest lucru nu înseamnă că și-au revenit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel