Suma pentru indemnizația de creștere copil, schimbată și micșorată. Ce se întâmplă cu părinții aflați deja în concediu

Suma pentru indemnizatia de crestere copil - Foto: Freepick @wirestock @mego-studio
Suma pentru indemnizatia de crestere copil - Foto: Freepick @wirestock @mego-studio

Suma pentru indemnizația de creștere a copilului s-ar putea schimba de anul acesta. Ce prevede noua lege și ce se întâmplă cu părinții aflați deja în concediu.

Legislația din România oferă facilități consistente mamelor sau taților care intră în concediul de creștere al copilului și oferă o indemnizație pentru creșterea copilului. Potrivit legilor în vigoare, mama sau tatăl au dreptul la concediu și indemnizație atâta timp cât au obținut venituri salariale sau alte feluri de venituri impozabile în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului.

Suma de bani pe care o primește părintele care stă în concediul de creștere al copilului se raportează la veniturile nete obținute de aceștia. În plus, trebuie menționat că în perioada concediului, pe lângă indemnizație, părinții nu mai pot obține alte feluri de venituri, cu câteva mici excepții.

Legea care reglementează indemnizația pentru creșterea copilului este OUG nr. 111/2010, care stabilește că atât mama, cât și tatăl copilului au dreptul la concediul și indemnizația de creștere pânâ la vârsta de doi ani, sau trei ani în cazul unui copil cu handicap.

Ei bine, un proiect de ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății prevede ca suma pentru viitoarele mame care nu au venituri din salarii, dar vor să primească indemnizația de maternitate să fie limitată la maximum 3 salarii minime brute, față de 12 câte sunt în prezent.

Ministerul Sănătății precizează că se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS și costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul diminuării bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate.

Ministerul Sănătății susține că "iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației".

În prezent, în cazul persoanelor fizice, care nu sunt salariate, prevederile actuale stabilesc că se pot asigura opțional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care își asigură un venit lunar ales, care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și nu mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia. Cu excepția persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia.

"Pentru această din urmă situație, pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3000 lei x12)", se mai arată în nota de fundamentare a Ministerului Sănătății.

"În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei.

În această situație se mai află și persoane fizice, cu venituri relativ mici din salarii, indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș, indemnizație de ajutor social, care solicită plătitorilor încetarea acestor drepturi în scopul asigurării pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS", arată nota de fundamentare.

Ca OUG să intre în vigoare el trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, concediile aflate deja în plată nu vor fi afectate.

Indemnizație creștere copil 2023. Ce acte sunt necesare

Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):

- cerere tip pentru indemnizație creștere copil

- actul de identitate (copie și original) al părintele care va sta în concediul de creștere copil

- actul de identitate al celuilalt părinte (copie şi original)

- certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul la indemnizație (copie şi original).

- hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei - dacă este cazul!

- hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original) - dacă este cazul!

- livretul de familie (copie)

- certificat de căsătorie (copie şi original)

- adeverinţă eliberată de angajator  din care să rezulte părintele:

1. a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului

2. nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă, dacă este cazul)

3. prima şi ultima zi de concediu de maternitate

4. data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creştere a copilului

- declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut

- dosar cu șină

- extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru opţiunea de virare în cont bancar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel