Administrarea anumitor antibiotice în sarcină, risc mare de defecte la naștere

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Sarcină
Sarcină

Administrarea unor antibiotice comune în primul trimestru de sarcină a fost legată de un risc mai mare de defecte la naștere, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat miercuri în jurnalul medical BMJ, a constatat un risc crescut de defecte la naștere la copiii femeilor cărora li s-a prescris macrolide în primele trei luni de sarcină, comparativ cu mamele cărora li s-a prescris penicilină.

Antibioticele macrolide includ eritromicina, claritromicina și azitromicina și sunt utilizate pentru a trata infecțiile, precum pneumonia, bronșita și bolile urinare, ale pielii și cu transmitere sexuală. Adesea sunt prescrise pacienților care sunt alergici la penicilină. Conform studiului, macrolidele sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise antibiotice în țările occidentale, notează CNN.

Studiul a analizat datele de la 104.605 copii născuți în Regatul Unit între 1990 și 2016 și care s-au născut din mame cărora le-au fost prescrise fie penicilină, fie macrolide. Cercetătorii au căutat defecte la naștere și tulburări neurodezvoltate diagnosticate ulterior în viață.

Studiul a descoperit că prescrierea macrolidelor femeilor însărcinate în primul trimestru a crescut riscul de malformații majore la 28 din 1.000 de nașteri, comparativ cu 18 la 1.000 de nașteri cu penicilina. Mai exact, riscul de malformații cardiace a fost mai mare.

Studiul nu a găsit o legătură între prescripția macrolidelor și tulburările neurodezvoltării. De asemenea, nu a existat niciun risc asociat între defectele de naștere și macrolide prescrise înainte de concepție.

Ruth Gilbert, unul dintre autorii studiului, a spus că aceasta este o creștere mică, dar semnificativă și, pe baza acestor descoperiri, femeile însărcinate și medicii lor ar trebui să găsească o alternativă în funcție de tipul de infecție.

De asemenea, Gilbert a avertizat despre riscurile de a nu lua antibiotice deloc.

"Dacă aveți o infecție bacteriană, este foarte important să luați antibiotice, deoarece infecția în sine poate fi cu adevărat dăunătoare pentru copilul nenăscut", a spus Gilbert pentru CNN.

Studiul se bazează pe o serie de analize ale unei baze de date largi de sănătate a medicilor generaliști din Marea Britanie. Gilbert a spus că un set de date și mai mare ar putea oferi informații despre defectele de naștere mai puțin obișnuite și alte rezultate din luarea anumitor antibiotice.

În 2005, Suedia a avertizat împotriva utilizării eritromicinei macrolide în primul trimestru de sarcină, după ce un raport a găsit o legătură între medicament și defectele cardiace, a declarat studiul.
În prezent, autoritățile de reglementare din Statele Unite și Marea Britanie avertizează numai împotriva utilizării azitromicinei și claritromicinei pentru adulții cu risc ridicat de complicații cardiovasculare, potrivit autorilor studiului.

Un studiu anterior publicat în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene a descoperit că antibiotice comune, inclusiv macrolide, sunt legate de un risc crescut de avort atunci când este utilizat în primul trimestru de sarcina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel