Mâncarea grasă, cum îți poate distruge capacitatea de concentrare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Hamburger cu carne de vită  FOTO: pexels.com
Hamburger cu carne de vită FOTO: pexels.com

Mesele bogate în grăsimi saturate ne pot sabota capacitatea de concentrare, potrivit unui nou studiu. 

Studiul a comparat modul în care 51 de femei au rezolvat un test de atenție, după ce au mâncat fie o masă bogată în grăsimi saturate, fie aceeași masă, preparată însă cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.

Femeile au avut performanțe mai slabe la test după ce au consumat masa bogată în grăsimi saturate, în comparație cu atenția pe care au avut-o după ce au mâncat masa preparată cu grăsimi mai sănătoase, ceea ce semnalează o legătură între alimentele grase și creier.


De asemenea, autorii studiului au menționat că masa preparată cu ulei de floarea soarelui, în timp ce avea un nivel scăzut de grăsimi saturate, conținea și grăsime dietetică.

Studiul este publicat în American Journal of Clinical Nutrition.


Cercetătorii au analizat, de asemenea, probele de sânge ale participanților pentru a determina dacă aveau o moleculă inflamatorie care semnalează prezența endotoxemiei - toxina care scapă din intestine și intră în fluxul sanguin atunci când bariera intestinală este compromisă.

După ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate, toate femeile participante au fost, în medie, cu 11% mai puțin capabile să detecteze stimulii țintă în evaluarea atenției. Lapsa de concentrare au fost, de asemenea, evidentă la femeile cu semne de intestin scurger: Timpul lor de răspuns a fost mai neregulat și au fost mai puțin capabile să își susțină atenția în timpul testului de 10 minute.

Deși studiul nu a determinat ce se întâmplă în creier, autorii studiului spun că cercetările anterioare au sugerat că alimentele bogate în grăsimi saturate pot genera inflamații în întregul corp și, eventual, în creier. Acizii grași pot traversa, de asemenea, bariera sânge-creier.

Analiza statistică a avut în vedere alte influențe potențiale asupra cogniției, inclusiv simptomele depresive și consumul mediu de grăsimi saturate ale participanților. Femeile din studiu au mâncat trei mese standardizate și au postit timp de 12 ore înainte de fiecare vizită de laborator pentru a reduce variațiile de dietă care ar putea afecta răspunsul lor fiziologic la mesele bogate în grăsimi.

Concluziile sugerează că atenția ar putea fi chiar mai afectată la persoanele stresate care apelează la alimente grase pentru confort emoțional.

"Ceea ce știm este că, atunci când oamenii sunt mai anxioși, au tendința de a alege alimente bogate în grăsimi saturate. Știm din alte cercetări că depresia și anxietatea pot interfera cu concentrarea și atenția", au subliniat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel