EXCLUSIV Adevărul dur despre margarină. Detaliul dezgustător din restaurante. Wasim Nazer: De aceea se vindea în nebunie

Medicul Wasim Nazer ne-a spus adevărul despre margarină și despre studiile care dărâmă anumite alimente. De ce era atât de promovată margarina, deși era cancerigenă.
Margarina, un substitut al untului obținut din uleiuri vegetale, a fost subiectul unor controverse legate de sănătate, inclusiv a acuzațiilor referitoare la potențialul său cancerigen. Această controversă este legată în special de procesul de hidrogenare parțială, care transformă uleiurile lichide într-o substanță solidă, conferind margarinei o consistență similară cu cea a untului.
Margarina produsă prin hidrogenare parțială conține acizi grași trans, forma artificială a acizilor grași insaturați. Acești acizi grași au fost asociati cu un risc crescut de boli cardiovasculare și inflamații cronice. Mai multe studii au sugerat că consumul crescut de acizi grași trans poate fi legat de anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni.
În trecut, au existat studii care au sugerat o asociere între consumul de grăsimi trans și un risc crescut de cancer de sân și de prostata. Cu toate acestea, este important să menționăm că rezultatele acestor studii au fost uneori contradictorii, iar alți factori, precum dieta generală și stilul de viață, ar putea contribui la aceste asocieri.
În urma conștientizării efectelor adverse ale acizilor grași trans, multe companii au modificat formulările produselor lor de margarină. Astfel, au fost introduse variante fără grăsimi trans sau cu cantități reduse, iar unele produse au renunțat complet la procesul de hidrogenare parțială.
În rândul consumatorilor, s-a dezvoltat o tendință de a alege alternative mai sănătoase la margarină, precum untul sau uleiurile vegetale nerafinate, care nu conțin acizi grași trans. Uleiurile nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline sau de rapiță, au fost promovate pentru conținutul lor mai sănătos de grăsimi.
Ei bine, în general, margarina s-a produs din uleiul de palmier, uleiul ce a revenit acum în atenția tuturor ca fiind principala sursă de cancer. Specialiștii în sănătate afirmă că uleiul de palmier este chiar mai periculos și mai cancerigen decât zahărul.
"Marea majoritate a studiilor sunt făcute pe niște companii că au interes. Eu nu mă duc să fac pe ulei de palmier dacă nu mă plătește nimeni, nu sunt așa bine venit, mă plătește altă firmă care are alte interese, cum să vândă ulei de palmier și încep să fac concurența lui de exemplu", ne-a dezvăluit medicul nutriționist Wasim Nazer.
Adevărul despre margarină. De ce era atât de mult consumată și promovată pentru consum, chiar dacă e cancerigenă
Foto: Freepik @Stellar
"Tot ce vezi că e fluid, 100% are ulei de palmier. Fast-food-ul are ulei de palmier, ulei mai ieftin, rezistă mai mult.
Uleiul de palmier arde la temperaturi mult mai mari, dar asta nu înseamnă că e mai sănătos. Este eficient pentru un restaurant, că ei nu trebuie să schimbe uleiul foarte mult.
În loc să-l țin o săptămână, îl țin două luni de zile și n-am nicio problemă. Dar eu ca și consumator nu pot să-l consum, pentru că face mult mai mult rău decât uleiul de masline, face mult mai rău decât uleiul de floarea soarelui și tocmai de asta avem foarte mari probleme cu studiile", a mai spus medicul.
Corpul nostru nu recunoaște ce este margarina. De ce?
"Toată povestea cu uleiul de palmier a apărut după al 2-lea Război Mondial, când oamenii au început să vrea o sursă de hrană pentru soldați care să fie ieftină, nu se strice repede și au găsit margarină.
Au descoperit margarina. Consumau toți soldații margarină.
După ce s-a terminat - că era ușoară, nu se strica, puneau cu gem și era o hrană bună - au început să o vândă pe gamă largă, au început să facă studii să zică ăsta e cel mai bun și carnea și grăsimile din carne aia care fac coresterolul, toate problemele din lumea au băgat în carne și grăsimile animale și aia e sursa cea mai bună.
Până în anii '70, anii '80 se vindea în nebunie. În orice intra ulei de parmieri, margarină și ce știm noi că e artificial.
Până acum, ultimele studii, a apărut că nu e adevărat. Ăsta este principalul dușman al nostru care nu este dușmanul nostru.
Grăsimile din carne nu sunt dușmanul nostru, din contră. Corpul nostru știe că mii de ani noi am consumat carne și grăsime din carne, n-am consumat mai deloc ulei de palmier, pentru că uleiul de palmier este foarte artificial nu e la fel ca uleiul normal, cum sunt semințile sau cum e uleiul de măsline pe care l-ai luat, l-ai presat, ai scos uleiul din el.
E ceva natural. La cel de palmier sunt foarte multe procese pe care copul nu le recunoaște", a declarat medicul Wasim Nazer, în emisiunea "Pastila de Frumusețe" de la DC Medical, Spectacola și DC News.
Mai mult, medicul Wasim Nazer ne-a explicat că: "Organismul nostru nu recunoaște ce este margarina.
Atunci o ia ca grăsime și o pune pe artere, pune pe toate nebuniile.
Orice mâncare e foarte procesată, corpul nostru nu o recunoaște.
Cu cât mai puțin procesată o cunoaște și știe ce să fac cu ea".
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.