Masca de protecție facială: cum o fixezi corect ca să nu te sufoci, dr Mihail Pautov explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Mihail Pautov este medic specialist în Chirurgie Generală și asistent de cercetare. Foto: Facebook
Dr. Mihail Pautov este medic specialist în Chirurgie Generală și asistent de cercetare. Foto: Facebook

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov. El arată că nici virusul nu este recirculat.

Purtarea măștii a devenit un subiect intens discutat în spațiul public și multă lume se plânge de faptul că are senzația de sufocare atunci când o poartă. Dr. Mihail Pautov a făcut o demonstrație prin care arată cum se poziționează corect masca pe față, pentru a lăsa aerul să pătrundă sub mască și pentru a nu crea senzația de sufocare. Mai mult, el face un test prin care arată că nivelul de oxigen din sânge rămâne neschimbat în timp ce poartă masca, dovedind, astfel, că respirația nu este afectată atunci când o poartă.

„Au apărut tot felul de conspirații despre cum masca ne face rău, ne provoacă hipoxie (lipsa oxigenului), chiar doctori care vorbesc despre asta, despre cum masca face ca virusul să recircule.

Deci, cum purtăm această mască: se întinde și se trage peste nas și peste bărbie, pentru că masca funcționează ca o parașută care captează o mare parte din salivă și din picături care pot ieși din gura noastră atunci când vorbim. Repet, masca se poartă ca să-i protejăm pe ceilalți, nu ne protejează pe noi.

Masca are găuri prin care aerul poate să pătrundă. Chiar și la nas, unde se modelează pe forma nasului, sunt găuri prin care pătrunde aerul. Dacă ne simțim sufocați putem să o modelăm în acest fel în care în lateral să fie două canale mari prin care noi să putem respira.

Atunci când respir, fața măștii trebuie să stea nemișcată” explică el. Dacă masca face vid atunci când inspirăm și se umflă când expirăm, mai spune el, atunci sigur nu o purtăm corect. „Nu sunt făcute ca aerul să pătrundă prin fibre. Aerul trebuie să pătrundă prin spațiile din jurul măștii și o folosim pentru scopul ei, adică de a capta picăturile care ies din gură. Adică nicidecum de a filtra aerul care intră spre noi”, mai spune el.

Virusul nu este recirculat prin purtarea măștii

După ce a făcut un test și a demonstrat că nu duce la lipsă de oxigen, el a explicat că virusul nu este recirculat prin purtarea măștii.

„Dacă ești infectat, toată saliva, toată mucoasa ta este plină de virus. O fracțiune minimă de virus, dacă iese înafară, idiferent că este împrăștiată în mediu și îi îmbolnăvește pe ceilalți sau se absoarbe napoi prin inhalare, n-o să facă absolut nicio diferență. Nu există absolut niciun studiu care să demonstreze că atunci când suntem bolnavi și purtăm mască ne agravăm starea de sănătate”, a mai explicat medicul.

El a făcut o comparație cu medicii chirurgi care poartă masca pe față mai multe ore în timp ce fac operații, fără să fie deranjați de acest lucru, arătând că adevăratul motiv pentru care unele persoane sunt deranjate de purtarea măștii nu este lipsa de oxigen. „Chirurgii poartă masca câte 8-10 ore atunci când stau în sală și în același timp fac o activitate care presupune foarte multă concentrare. Este o foarte mare diferență între a face chirurgie cu masca pe față sau să mergi la plimbare sau la cumpărături. Cei care se simt anxioși, amețiți când poartă masca, cel mai probabil se simt astfel din cauza unei anxietăți provocate de faptul că poartă pe față un obiect cu care ei nu sunt obișnuiți. Iar cei care nu sunt obișnuiți cu această mască trebuie să evite spațiile închise”, a mai explicat el.

În materialul video al medicului Mihail Pautov puteți vedea cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel