Medicament pentru cancer pulmonar, reșapat pentru leucemie

Dana Lascu |
Data publicării:
Leucemie
Leucemie

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, subliniază modul în care un medicament aprobat clinic pentru tratarea cancerului pulmonar ar putea fi folosit pentru a proiecta noi tratamente contra altor tipuri de cancer. Cercetarea se concentrează pe o proteină numită TRIB2, care este legată de rezistența la medicamente în tumorile solide și cancerele de sânge și, prin urmare, prezintă un interes deosebit ca obiectiv terapeutic. Studiu integral, atașat la final. 

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool pune accent pe modul în care un medicament aprobat clinic pentru cancer pulmonar ar putea fi „reșapat" pentru a proiecta noi tratamente pentru alte tipuri de cancer.

Ce țintește noua abordare

Cercetarea, publicată în Science Signaling, se concentrează pe o proteină numită TRIB2, care este legată de rezistența la medicamente în tumorile solide și cancerele de sânge și care este, prin urmare, de interes special ca țintă terapeutică.

TRIB2 face parte din familia de proteine pseudokinazice Tribble (TRIB) - uneori descrise ca enzime „zombie", datorită incapacității lor de a cataliza reacțiile chimice. Tribble-urile au fost numite după microorganismele mici, rotunde, fictive, din seria de filme celebre Star Trek, ale căror rol major în viață era să mănânce și să se reproducă. În mod consecvent, proteinele Tribble joacă roluri diverse în semnalizarea și dezvoltarea celulară, precum și în cancer.

În mod special, proteinele TRIB2 au capacitatea de a promova supraviețuirea celulară, o marcă distinctivă a celulelor canceroase, de aceea ele fiind o nouă țintă potențială pentru medicamentele destinate terapiei leucemiei mieloide acute și leucemiei limfoblastice acute.

Rezultate in vitro

Folosind o reșapare biochimică a unui tratament, cercetătorii britanici au descoperit că o familie de medicamente aprobate în prezent pentru tratarea cancerului pulmonar pot degrada, de asemenea, TRIB2 la concentrații mai mari în celulele leucemiei mieloide acute (AML) in vitro, ducând la moartea celulelor canceroase.

Această familie de medicamente, denumite inhibitori ai proteinkinazei, au fost inițial concepute pentru a bloca o altă proteină - Epidermal Factor Growth Receptor (EGFR) - de a lucra în celulele cancerului pulmonar, unde poate ajuta la stoparea sau încetinirea creșterii tumorale la unele populații de pacienți.

Dezvoltare potențială de noi terapii

Medicamentul aprobat pentru cancerul pulmonar afatinib este unul dintre numeroșii compuși inhibitori ai EGFR identificați de studiu ca un potențial subiect pentru dezvoltarea terapiilor contra cancerului cu TRIB2 ca țintă.

Studiul a fost realizat de profesorul Pat Eyers și de colegii săi din cadrul Departamentului de Biochimie al Institutului de Biologie Integrativă din cadrul Universității din Liverpool, unde doctorandul Dan Foulkes a lucrat în colaborare cu oameni de știință de la Universitățile din Georgia și Carolina de Nord Chapel Hill, din SUA.

Un obiectiv de lungă durată în cercetarea cancerului este degradarea indusă de medicamente a proteinelor oncogene. Studiul nostru evidențiază modul în care informațiile obținute cu efectele "off-target" ale medicamentelor cunoscute sunt potențial utile deoarece ar putea fi exploatate în viitor pentru a ajuta la eliminarea unei proteine care este implicată într-un tip complet diferit de cancer", a notat profesorul Eyers, în MATERIALUL dat publicității de Universitatea din Liverpool.

Studiul integral poate fi studiat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel