Medici de la Spitalul Militar Central, transplant: observăm o sensibilă reticență a pacienților propuși pentru intervenții complexe de reconstrucție artroplastică

Adisa Codruț |
Data publicării:
Transplant organe
Transplant organe

Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Militar Central din București susțin că, anul trecut, s-au efectuat 20 de proceduri de recoltare de grefe osoase, dar și două intervenții chirurgicale de transplant de țesut osos. 

Într-un bilant al procedurilor de transplant efectuate în 2021, reprezentanții Spitalului Militar Central din București vorbesc despre intervențiile realizate, dar și despre reticența unora dintre pacienți la aceste operații/

”De la începutul anului 2021 și până la finele acestuia în cadrul Programului Naţional de Transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, la nivelul Secției Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) s-au efectuat un număr de:– 20 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (cap femural), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie;– 2 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în cadrul unei operații de revizie – reconstrucţie a unei ligamentoplastii de genunchi şi în cazul unui protocol operator de revizie - reconstrucție a unei artroplastii de șold cu alogrefă de os morcelizat și impactat.

Grefele au fost puse la dispoziţie de Banca de țesuturi osteoligamentare a Spitalului Colentina, unitate medicală care se află în relaţie de colaborare cu SUUMC, din anul 2010 și până în prezent.Pe lista de așteptare a specialiștilor noștrii, pentru tratamentul chirurgical aplicat în patologia reconstructivă abordată de Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, se află un număr de:- 27 pacienţi pentru revizii artroplastice;- 4 pacienţi pentru reconstrucţie segmentară cu grefe structurale;- 6 pacienţi pentru revizii ligamentoplastie genunchi.

Necesitatea relansării activității de transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii în unitatea noastră, dublează necesitatea rezolvării cazurilor cu statut “în așteptare”, măsurile epidemiologice de siguranță, de trasabilitate, de planificare și organizare a viitoarelor intervenții chirurgicale depinzând, în egală măsură, de disponibilitatea grefelor din Banca de țesuturi a Spitalului Colentina dar și de necesitatea asigurării serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute, altele decât patologia COVID 19. Obiectivul de anul acesta al specialiștilor noștrii este acela de depășire a numărului activităților de prelevare și transplant înregistrate anii anteriori, cu mult înainte de manifestarea evenimentului pandemic datorat virusului SARS-CoV-2”, se arată într-o postare a celor de la Spitalul Militar pe rețelele sociale.

Potrivit specialiștilor de la unitatea medicală amintită, s-a observat ”o sensibilă reticență a pacienților propuși pentru intervenții complexe de revionare și reconstrucție artroplastică, alimentată de angoasele reale sau uneori induse legate de presupuse perioade lungi de spitalizare, de contextul actual al evoluției infecțiilor cu tulpini noi ale virusul-Covid și de impredictibilitatea respectării programărilor pentru intervenții cauzate de numeroasele modificări în managementul combaterii pandemiei”.

”De aceea, încurajăm pacienții să dea curs primului imbold de a se adresa instituției noastre, caracterizata de consecventa si angajament; amintim aici, ca începând cu data de 01 ianuarie 2016, Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC are acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii pe lista de aşteptare a pacienților eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic, a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator.

Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant, în strictă corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologică a pacientului, indicaţia terapeutică, soluția tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară.Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza caruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), “starea” codului alocat.Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost reacreditată, în anul 2015, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 118 din 03.02.2014 pentru activitatea de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule”, mai precizează colonelul medic conf. univ. dr. Marius Stănescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie, responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel