Medicii din Dolj, grevă japoneză: nemulțumire față de reducerea bugetului din sistemul de sănătate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic
Medic

Medicii din spitalele din judeţul Dolj, afiliaţi la Sindicatul Promedica şi USMR - Alianţa Medicilor, au intrat în grevă japoneză.

Medicii din spitalele din judeţul Dolj, afiliaţi la Sindicatul Promedica şi USMR - Alianţa Medicilor, au intrat în grevă japoneză. Ei sunt nemulţumiți de reducerea bugetului alocat sistemului de sănătate fără niciun fel de dezbatere, dar și de reducerea veniturilor tuturor angajaţilor din sistem şi interzicerea cumulului pensie-salariu.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Promedica şi USMR Alianţa Medicilor, dr. Eleordor Cârstoiu, bugetul alocat Sănătăţii scade cu 22,83%, România fiind pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte cheltuielile pentru acest domeniu, care au atins un nivel minim istoric, motiv pentru care medicii solicită audienţă la ministrul sănătăţii, notează agerpres.ro.

"Nu putem accepta această decizie, având în vedere că, în România, cheltuielile pentru Sănătate sunt mai mici decât în orice altă ţară din UE, atât pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %), conform celui mai nou raport al Comisiei Europene. Subfinanţarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar resursele se diminuează. În România, speranţa de viaţă este cu aproape şase ani sub media UE, iar medicii continuă să plece din ţară", a declarat dr. Eleodor Cârstoiu.

Interzicerea cumulului pensie-salariu nemulțumește

Preşedintele Sindicatului Promedica a mai afirmat că Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care care se interzice cumulul pensie-salariu la stat şi se limitează sporul pentru condiţii vătămătoare pentru bugetari, măsuri care vor duce la scăderea numărului de salariaţi din sistemul de sănătate.

Medicii susţin că nu acceptă un buget fără dezbatere, aşa cum s-a întâmplat acum, "pentru prima dată în ultimii 30 de ani, pentru că democraţia înseamnă dezbatere", iar dacă veniturile personalului medical vor scădea, vor ieşi din nou în stradă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel