Tribunalul București, motivare cazul Mircea Beuran: „A transformat o instituție publică în propria piață de desfacere!”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Mircea Beuran
Mircea Beuran

Medicul Mircea Beuran este acuzat că ar fi „transformat o instituție publică de prestigiu în propria piață de desfacere”, arată Truibunalul București. 

Medicul Mircea Beuran, prin acțiunile sale, a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria "piaţă de desfacere", precizează judecătorul de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei prin care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Medicul Mircea Beuran este acuzat într-un dosar instrumentat de DNA că ar fi primit o mită de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

"Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria "piaţă de desfacere', ca sursă personală de venituri ilicite", se arată în motivare.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că acesta ar fi acţionat intenţionat, în sensul "vânzării unui post" din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe "criterii care privesc exclusiv performanţa".

"Gravitatea faptei este potenţată de împrejurările concrete şi mijloacele de comitere a acesteia, constând în aceea că inculpatul a acţionat intenţionat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în scopul eludării acestora, în sensul 'vânzării' unui post de... de către însuşi cel care conduce... şi care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanţa, iar nu 'vânzarea-cumpărarea', contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (şi, lato sensu, în domeniul medical)", se menţionează în document.

De asemenea, judecătorul spune că nu se poate ignora "pericolul" pe care medicul îl constituie în societate, iar lipsa unei reacţii a autorităţilor ar conduce la o încurajare tacită la săvârşirea altor fapte similare.

Mai mult, judecătorul îşi exprimă convingerea ca, în viitor, prin măsuri administrative oneste, să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii.

"Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea ca, în viitor, prin măsuri administrative oneste, să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale", se afirmă în documentul instanţei, potrivit agerpres.ro.

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a chirurgului Mircea Beuran, însă instanţa a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Decizia instanţei nu a fost definitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel