Medicul Radu Țincu: dacă avem o incidență scăzută asta înseamnă că virusul nu circulă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dr Radu Țincu. Foto: DC Medical
Dr Radu Țincu. Foto: DC Medical

Medicul Radu Țincu a declarat că vaccinul anti-COVID ar fi mai puțin eficient în fața noilor tulpini de coronavirus față de variantel inițiale.

Medicul Radu Țincu consideră că ”faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, știm asta, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul. Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”.

După ce Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a recomandat cetățenilor să poarte mască în spațiile închise ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID, Radu Țincu precizează că agenția americană ar trebui să indice și niște valori.

"În primul rând, această testare de care spui ar trebui să țină cont de incidența de circulație a bolii în comunitate. Este clar că dacă avem o incidență scăzută asta înseamnă că virusul nu circulă și n-are rost să testezi și vaccinații pentru că, oricât de mult am vrea să credem că un vaccinat este identic cu un nevaccinat, lucrul acesta nu se întâmplă. De ce? Din două motive – un vaccinat nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta, și în al doilea rând trebuie să ne gândim când devine o persoană infectată contagioasă pentru ceilalți", a completat medicul, arată Dc News.

Joi, 28 iulie, Joe Biden, preşedintele SUA, le-a cerut americanilor să poarte măşti în spaţiile închise, deși sunt vaccinaţi. 

"Sper ca toţi americanii care trăiesc în zone cu grad mare de transmitere a coronavirusului să poarte iar masca în spaţiile închise şi să respecte recomandările CDC. Eu sigur voi face asta când voi călători în acele zone. (...) Cu toate astea, din cauza faptului că varianta DELTA a devenit dominantă şi în SUA, lucru care a dus la o creştere alarmantă a numărului de infecţii în întreaga ţară, administraţia Biden a revenit asupra deciziei. În ultima săptămână, 57.000 de americani s-au infectat, în medie, în fiecare zi cu COVID-19, o creştere cu 65 % faţă de săptămâna anterioară. La începutul lunii iulie, spre exemplu, media zilnică era de 12.000 de infectări”, a precizat președintele Joe Biden. 

Reprezentanții Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat marți, 27 iulie, ca în școli să se poarte măști, indiferent că e vorba de profesori, elevi sau vizitatori și indiferent dacă aceștia sunt sau nu vaccinați.

"În zonele cu transmisie substanțială și ridicată, CDC recomandă persoanelor complet vaccinate să poarte măști în spații publice de interior pentru a ajuta la prevenirea răspândirii variantelor Delta și protejarea celorlalți - aceasta include școala. (...) CDC recomandă ca toată lumea să poarte mască, inclusiv profesori, personalul auxiliar, elevi și vizitatori, indiferent de statutul de vaccinare. În cele din urmă, CDC recomandă liderilor comunității să încurajeze vaccinarea și purtatul măștii pentru a preveni alte focare în zonele cu transmitere mare a virusului. Vaccinarea mai multor americani este acum mai urgentă ca niciodată", a declarat directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, într-o declarație de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel