Menopauză, cum poate influența atenția simptomele menopauzei

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare

Atenția poate fi asociată cu mai puține simptome de menopauză, subliniază un studiu al clinicii Mayo. Cercetătorii americani au descoperit că atenția este deosebit de utilă pentru femeile aflate la menopauză care se luptă cu iritabilitate, anxietate și depresie.

În fiecare zi, aproximativ 6000 de femei din SUA ajung la menopauză. Până în 2020, numărul femeilor în vârstă de 55 de ani și peste va atinge 46 de milioane. O femeie este considerată a fi în menopauză dacă a trecut un an fără ciclul menstrual. Simptomele frecvent întâlnite ale menopauzei pot include bufeuri, transpirații nocturne, uscăciunea vaginală și modificări ale dispoziției.

Studiul a implicat 1744 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani care au primit îngrijire la Clinica de Sănătatea Femeii Mayo din Rochester între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2016. Participantele au completat chestionare care au evaluat simptomele menopauzei, nivelul perceput de stres și atenție. Cercetătorii au descoperit că femeile cu scoruri mai mari au avut mai puține simptome de menopauză.

 Un rezultat surprinzator al studiului este faptul că scorurile mai mari de atenție nu au fost asociate cu scoruri mai scăzute de transpirație nocturnă noaptea.  O teorie cu privire la cantitatea de transpirații nocturne și frecvența bufeurilor este aceea că pot avea mai mult de-a face cu trăsăturile personale individuale decât cu simptomele. O descoperire interesantă  a fost asocierea scorurilor mai mari de atenție cu scoruri mai mici pentru iritabilitate, depresie și anxietate la femeile de vârstă mijlocie aflate la menopauză.

,,În acest studiu, am constatat că femeile de vârstă mijlocie cu scoruri mai mari de atenție au experimentat mai puține simptome de menopauză ", spune dr. Richa Sood,  medic specialist în sănătate pentru femei la Clinica Mayo, autorul principal al studiului.

Aceste constatări sugerează că atenția poate fi un instrument care ajută femeile să-și reducă simptomele menopauzei și stresul în ansamblu. Atenția implică concentrarea asupra momentului prezent și observarea gândurilor și a senzațiilor fără judecată. Cercetările anterioare au arătat că atenția practică poate reduce stresul și îmbunătăți calitatea vieții.

"În esență, primul pas este să conștientizăm că mintea noastră este pe auto-pilot în majoritatea timpului. Scopul nu este să-ți golești mintea, ci să devii un observator al activității minții. Al doilea pas este să faci o pauză, să respiri adânc și să observi propriul spațiu, gânduri și emoții fără să judeci. Calmarea rezultată din această stare ajută la scăderea stresului”,a precizat dr. Sood.

Potrivit Eurekalert.org trebuie efectuate mai multe studii, dar medicii pot lua în considerare prezentarea atenției ca o opțiune de tratament potențială pentru femeile aflate la menopauză, mai ales că din fericire, atenția este o abilitate care poate fi învățată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel