Microbiomul intestinal, perturbarea sa duce la apariția bolilor: dr. Sanda Crețoiu explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Conf dr Sanda Crețoiu. Foto: DC Medical
Conf dr Sanda Crețoiu. Foto: DC Medical

Dr. Sanda Crețoiu a explicat la Academia de Sănătate cât de important este rolul microbiomului intestinal în reglarea stării de sănătate generale.

Dr. Sanda Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară și director medical la Clinica NutriScience, a fost prezentă la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre importanța microbiomului intestinal și legătura cu apariția unor boli. 

„În ultima vreme se vorbește foarte mult despre acest microbiom, el este foarte important pentru homeostazia organismului uman si este foarte versatil, este specific diferitelor compartimente. El nu există așa cum poate cred cei mai mulți – doar la nivel intestinal, există și în alte compartimente, inclusiv pe suprafața pielii noaste. Dar o să mă refer mai mult la microbiomul intestinal, al cărui importanță este foarte mare, deoarece perturbarea sa conduce la apariția unor boli. Prin perturbare înțelegem dezechilibrul care poartă denumirea de disbioză între tulpinile bacteriene prezente în mod normal și care au efect benefic asupra organismului și tulpinile considerate posibil patogene, în momentul în care proliferează și care - dacă bacteriile care favorizează starea de bine sunt perturbate - vor prolifera și vor conduce la această disbioză”, a spus ea.

Cum se testează microbiomul

De asemenea, medicul a dat explicații și despre modalitățile de testare a microbiomului.

„Se efectuează teste care determină sănătatea acestui microbiom, unele dintre ele mai simple, și prin acestea simple se conferă un scor al pacientului. Testul se efectuează din materiile fecale și determină, printre altele, dacă există sângerări la nivelul tubului digestiv, care sunt tulpinile care predomină, dacă există o infecție supraadăugată cu Candida, care este starea imunoglobulinei A, responsabilă de apărarea mucoasei intestinale și, de asemenea, nivelurile de calprotectina. Există și teste mai complexe, care pe lângă cele enumerate, determină și o serie de paraziți, testând eficacitatea atât a unor antibiotice asupra acestor paraziți, cât și a unor substanțe naturale. Aceste tipuri de teste se efectuează asupra pacienților care se prezintă în clinică și acuză diverse tulburări, de la cele mai banale cum ar fi balonările, până la tulburări de gen stări anxioase sau depresive. Și tratamentul este în funcție de rezultatul acestor teste, în general cu substanțe naturale, cu modificarea dietei, în așa fel încât aceste bacterii benefice să revină la numărul în care ar trebui să existe în mod normal în intestin”, a mai spus ea.

Mai multe detalii puteți găsi în materialul video atașat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel