Mucusul de pește, soluție contra bacteriilor rezistente la antibiotice?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cercetătorii au descoperit în mucusul unor pești bacterii rezistente la medicamente  FOTO: pexels.com
Cercetătorii au descoperit în mucusul unor pești bacterii rezistente la medicamente FOTO: pexels.com

Mucusul de pește este o sursă de bacterii care pot distruge rezistența la antibiotice dezvoltată de diferiți patogeni, au descoperit cercetătorii din Statele Unite. 

Oamenii de știință au descoperit în mucusul de pește o sursă neașteptată în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, se arată pe medicinenet.com și sciencedaily.com.

„Pentru noi, orice microb în mediul marin care ar putea oferi un nou compus merită explorat", a declarat cercetătorul principal Sandra Loesgen, profesor asistent de Chimie la Universitatea de Stat din Oregon, potrivit primei surse citate.

Mucus de la pești tineri

Mucusul studiat este de la pești tineri și pești de suprafață capturați în largul coastei din California de Sud. Peștele tânăr, din cel capturat, susțin cercetătorii, are un sistem imunitar mai slab decât cel adult. Iar acest mucus al lor ar putea conține o concentrație mai mare de bacterii active decât cea din peștii adulți, au adăugat oamenii de știință.

Momentan, în cadrul studiului s-au identificat 47 de tulpini diferite de bacterii provenite din mucus. 5 extracte au inhibat MRSA (bacterii Staphylococcus aureus rezistente la meticiclină), 3 extracte bacteriene au inhibat Candida albicans, o ciupercă care provoacă infecții ale gurii, gâtului și vaginului. Un tip de bacterii din mucus de pe un biban de culoare roz din Pacific a demonstrat o activitate puternică și împotriva unei linii celulare de cancer de colon.

Cum îi ajută pe oameni

Acest mucus, se mai precizează pe medicinenet.com, protejează peștii de bacterii, ciuperci și viruși, și este bogat în compuși cunoscuți drept antibacterieni.

Cercetătorii încearcă să afle dacă ceva din mucusul peștilor ar putea ajuta la protejarea oamenilor.

Conform sciencedaily.com, Sandra Loesgen a explicat că nu este clar dacă bacteriile pe care le-au studiat în eșantionul de pește erau tipice pentru acei pești și îi protejează sau dacă acestea erau în trecere. Cercetătorii cred că dacă vor afla mai multe despre microorganismele sănătoase de pește și modul în care factorii de mediu din Pacific le pot afecta ar putea ajuta și la informarea eforturilor de conservare.

Studiul a fost prezentat duminica trecută la o întâlnire a Societății Americane de Chimie din Orlando, Florida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel