Mușcătura de viperă: ghid de supraviețuire. Ciuhodaru: E singurul tratament eficient. Toți ar trebui să știm să facem asta, face diferența între viață și moarte

Mușcătura de viperă - Foto: Freepik @kuritafsheen77
Mușcătura de viperă - Foto: Freepik @kuritafsheen77

Ce trebuie să știi să faci în cazul mușcăturii de viperă. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția.

Mușcătura de șarpe poate fi extrem de periculoasă și necesită atenție medicală imediată.

În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a transmis un ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe.

"Toți ar trebui să știm (să facem) asta.

(Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcaturile de șarpe. Sunt rare dar potențial letale!

Un copil de 13 ani a fost mușcat de o viperă neagră chiar în curtea casei. Putea muri în câteva ore", a scris medicul Tudor Ciuhodaru în postarea sa de pe Facebook.

Cum te salvezi în cazul mușcăturii de șarpe. 10 lucruri care vă pot salva viața

 

"Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. Cum previi sau (te) salvezi în cazul mușcăturilor de șarpe. 10 lucruri care vă pot salva viața (până când legea Ciuhodau privind predarea noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România va fi adoptată):

1. Considerați orice mușcătură de la orice tip de șarpe drept urgență medicală.

2. Pe statisticile noastre deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută.

3. Solicitați rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletați plaga cu apă şi săpun.

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoateți toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Mușcătura de șarpe se identifică după urmele locale (forma dinților șarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,mușcătură albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcați marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin", a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru.

Atenție!!!

"1. Ca regulă generală dacă nu vrei să te muște vreun șarpe NU intra în contact intenționat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din mușcăturile de șarpe pe care le-am tratat erau la pacienți care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hârțuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi mușcat de reptile.

4. NU incizați la nivelul urmelor de colți şi

5. NU încercați să aspirați veninul! Metoda este ineficientă pentru că șarpele are colții curbați iar "buzunarul de venin" nu se află la locul mușcăturii. În plus, circa 20% din mușcăturile de șarpe sunt "uscate", total lipsite de venin, așa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

7. NU aplicați un dispozitiv de aspirație.(puteți leza țesuturile)

8. NU aplicați garouri ce restricționează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul mușcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greșit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice.

Rețineți:

1. Difereța dintre viață și moarte e dată de aceste cunoștințe de prim ajutor.

2. Pentru a fi cu adevărat eficiente ele trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

3. Vreau ca aceste "Noțiuni de prim ajutor" să fie predate în toate școlile din România", a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel