Mușcăturile de căpușe: Cât de periculoase pot fi, ce boli se transmit, care sunt simptomele și cum puteți preveni infectarea rănii

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
capuse foto:freepik@storyset
capuse foto:freepik@storyset

Mușcăturile de căpușe: Află cât de periculoase sunt, care sunt simptomele bolilor răspândite de acestea și cum vă puteți proteja întreaga familie.

Majoritatea mușcăturilor de căpușe sunt inofensive și nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, unele căpușe (precum căpușa cerb, căpușa de lemn și altele) pot purta germeni nocivi, care cauzează boli, precum febra pătată a Munților Stâncoși și boala Lyme. Căpușa cerb este foarte mică, nu mai mare decât vârful unui creion. Alte căpușe sunt mai mari și mai ușor de găsit pe piele.

Cum îndepărtezi o căpușă

Este important să îndepărtați o căpușă cât mai curând posibil. 

1. Utilizați o pensetă pentru a apuca ferm căpușa de capul sau gura ei, lângă piele. Folosiți o lupă, dacă aveți una, pentru a vedea căpușa clar.

2. Trageți ferm și constant până când căpușa se desprinde de piele. Nu învârtiți căpușa și nu o mișcați înainte și înapoi. Părți ale căpușei pot rămâne în piele, dar în cele din urmă vor ieși.

3. Spălați-vă mâinile și zona mușcăturii cu apă și săpun.

4. Dezinfectați zona mușcăturii cu alcool.

Nu utilizați niciodată vaselină sau un chibrit aprins pentru a ucide și îndepărta o căpușă. Aceste metode nu îndepărtează căpușa de pe piele și pot determina să se înfunde mai adânc și să elibereze mai multă salivă (crescând astfel probabilitatea transmiterii unei boli).

Care sunt semnele bolilor legate de căpușe?

- O umflătură roșie, înconjurată de o erupție în expansiune, care arată ca un ochi de taur (boala Lyme)

- Pete roșii pe glezne și încheieturi (febra pătată a Munților Stâncoși)

- Simptome similare gripei, precum febră, dureri de cap, oboseală, greață și dureri musculare și articulare

Când ar trebui să apelați la medic

Apelați medicul dumneavoastră dacă:

- Copilul dumneavoastră a fost mușcat de o căpușă, mai ales dacă aceasta ar fi putut fi pe piele timp de mai mult de 24 de ore. 

- Apare o erupție de orice fel (în special o erupție în formă de ochi de taur sau pete roșii pe încheieturi și glezne).

- Zona mușcăturii pare infectată (creșterea temperaturii, umflarea, durerea sau eliminarea puroiului).

- Copilul dumneavoastră prezintă simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, gât sau spate rigid, umflarea articulațiilor sau dureri musculare și articulare

- Copilul dumneavoastră are paralizie facială (nu poate mișca anumite zone ale feței)

Cum vă puteți proteja pe dvs și copiii de căpușe

După ce copiii se joacă în aer liber, verificați pielea și părul lor - în special scalpul, în spatele urechilor, în jurul gâtului, în sprâncene și gene și sub brațe.

Când se joacă în pădure sau zone împădurite, copiii ar trebui să poarte tricouri cu mâneci lungi și pantaloni, iar partea de jos a pantalonilor trebuie introdusă în șosete.

Utilizați un spray pentru protecție împotriva mușcăturilor și înțepăturilor la copiii cu vârsta peste 2 ani. Respectați întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe etichetă pentru aplicare.

Spălați pielea copiilor cu săpun și apă când se întorc în casă. Dacă ați fost într-o zonă cu căpușe, spălați toate hainele în apă caldă și uscați-le la temperatură înaltă, înainte de a le purta din nou.

Evitați zonele infestate cu căpușe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel