Nanoboții, viitorul în tratarea dinților: Ucid bacteriile care locuiesc adânc în țesut

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nanoboţii – FOTO: Pexels@Anna _Shvets
Nanoboţii – FOTO: Pexels@Anna _Shvets

Nanoboții ar putea fi folosiți pentru a trata afecțiunile dentare.

Nanoboții dentari minusculi generează căldură pentru a curăța în profunzime dinții. Stomatologia și tehnologia nanoboților nou dezvoltată ar putea face tratamentele de canal rădăcinos ale dinților infectați mai sigure și mai eficiente.

Bacteriile din dinți pot produce infecții

Acumularea de bacterii din dinții noștri poate provoca infecții în zone greu accesibile, iar oamenii de știință de la Institutul Indian de Știință au dezvoltat un set de roboți mici de curățare despre care cred că sunt la înălțimea sarcinii. Mașinile de dimensiuni nano pot fi conduse cu un câmp magnetic în canale microscopice în dinți și pot ucide bacteriile cu căldură, oferind o modalitate sigură și puternică de a îmbunătăți succesul tratamentelor standard de canal radicular.

Roboții au apărut prin căutarea de către echipă a unor modalități noi și îmbunătățite de a aborda bacteriile care locuiesc în ceea ce sunt cunoscute sub numele de tubuli dentinali. Aceste canale microscopice pornesc de la pulpa din interiorul dintelui și continuă spre exterior, oprindu-se doar la scurt timp de smalțul de pe exterior. Bacteriile care se acumulează în aceste canale pot provoca infecții care necesită un canal radicular, dar unele bacterii sunt capabile să se sustragă acestui tratament.

"Tubulii dentinali sunt foarte mici, iar bacteriile locuiesc adânc în țesut. Tehnicile actuale nu sunt suficient de eficiente pentru a merge tot drumul în interiorul și ucide bacteriile", a explicat Shanmukh Srinivas, membru al echipei.

Tratamentele de canal implică spălarea dintelui cu substanțe chimice care ucid bacteriile, dar speciile rezistente la antibiotice pot rezista atacurilor, iar altele ar putea scăpa cu totul din ghearele lor. În lucrările anterioare, oamenii de știință au avut un oarecare succes folosind lasere și ultrasunete pentru a supraalimenta aceste tratamente, creând unde de șoc în fluid pentru a spăla mai bine bacteriile. Aceste abordări au avut limitările lor, putând pătrunde doar aproximativ 800 de micrometri în dinte.

Vezi și: Boala celiacă, intoleranța la gluten. Semnele la care să fii ATENT. Stănescu Pop: Grijă când te dai cu RUJ. Un NECAZ al întregului organism

Curățare profundă

Oamenii de știință se folosesc de tehnologie  și de mini-roboți pentru a veni cu o soluție de curățare și mai profundă. Roboţii mici ai echipei sunt în formă elicoidală și sunt realizați din dioxid de siliciu cu un strat de fier. Acest lucru le permite să fie controlate de un câmp magnetic și duse la adâncimi de până la 2.000 de micrometri, unde câmpul poate fi optimizat pentru a face roboții să genereze căldură și să omoare bacteriile.

Acest lucru a fost demonstrat prin injectarea roboților în probe de dinți extrase, oamenii de știință mișcându-i cu succes astfel încât să pătrundă adânc în tubulii dentinali pentru a scoate bacteriile. Foarte important, ei au arătat, de asemenea, că pot recupera roboții, scoțându-i din proba de dinți odată ce treaba a fost făcută.

Vezi și: Sindromul morții subite. Cercetătorii au descoperit CAUZA, după 31 de ani: Bebelușii BĂIEȚI, RISC mai mare. Decesul apare între orele 00:00 și 09:00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel