Nelu Tătaru: Decedații de COVID-19, chiar dacă aveau comorbidități, le aveau de ani de zile

Dana Lascu |
Data publicării:

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că pacienții care au decedat din cauza COVID-19, chiar dacă aveau comorbidități, poate că mai aveau de trăit. 

Întrebat dacă s-ar putea ca pacienții înregistrați oficial ca decedați din cauza COVID-19 să nu fi decedat din această cauză, ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că este posibil ca acei oameni să mai fi avut zile de trăit, dacă nu erau infectați. 

„Noi trebuie să gândim că fiecare dintre acești decedați avea și infecție cu coronavirus. Noi am ținut și ținem în continuare să raportăm orice infecție cu coronavirus. Cei care aveau comorbidități, nu le aveau de cu o zi înainte. Le aveau de ani de zile. Faptul că a intervenit o infecție cu coronavirus poate să fi grăbit decesul printr-o boală cronică, dar avea acea infecție cu coronavirus. Față de alte țări care nu raportează, și mă refer aici la Germania, decât cazurile strict fără comorbiditate care a murit de infecție cu COVID-19, am ales, și la recomandarea Organizații Mondiale a Sănătății care ne cere să raportăm fiecare caz de infecție, am ales să raportăm inclusiv cazurile decedate care aveau infecție COVID-19”, a arătat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24. 

Ministrul a spus că pacienții internați pentru forma gravă a bolii COVID-19 nu li se mai face necropsie, dar că ea se face în cazul pacienților care mor teoretic din cauza altor boli.

„Avem și protocol prin Institutul național de Medicină Legală, ca un pacient care a decedat, știindu-se că e cu infecție COVID-19, nu i se face necropsie, dar un pacient care a decedat și care avea și comorbidități, dar aflându-ne în scenariul 4 - cel în care fiecare persoană care se prezintă inclusiv urgențe și se ajunge la deces, este considerată suspectă - atunci i se face necropsie. De asta o să puteți vedea și raportarea cu fragmente necroptice pozitive la covirus, adică li s-a recoltat dn plămâni, s-a făcut însămânțare și a ieșit infecție cu coronavirus. Raportăm efectiv toate cazurile pe care le avem infectate cu coronavirus, inclusiv cei care sunt vindecați. Și cei infectați, și cei cei decedați și cei vindecați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel