Neurochirurgie: operații transmise live pentru studenții mediciniști

Adisa Codruț |
Data publicării:
Operațiile nu sunt cele mai periculoase
Operațiile nu sunt cele mai periculoase

Operații neurochirurgicale transmise live, de asta au parte studenții mediciniști la școala de vară de la Sibiu. Platforma de telemedicină este acum disponibilă pentru studenți, care pot vedea live cum se desfășoară operațiile.

O platformă de telemedicină în Neurochirugie este acum disponibilă pentru studenții de la Facultata de Medicină din Sibiu. Ei pot urmări, în direct, operaţiile efectuate de profesorii lor şi alţi specialişti în secţia de profil a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a declarat şeful Secţiei de Neurochirurgie, dr. Vicenţiu Săceleanu, citat de agerpres.ro.
Azi, 15 iulie, a avut loc prima transmisie live a unei operaţii de Neurochirurgie către studenţii medicinişti.  De altfel, tot azi a fost și prima zi a primi școli de vară de neurochirurgie, la care particip profesori și studenți din țară și străinătate.

Mai multe premiere în același eveniment

"Este pentru prima dată când s-a demarat o şcoală de vară de Neurochirurgie. Discutăm de un proiect internaţional câştigat prin fonduri europene. (...) Ceea ce implică acest proiect este o colaborare interdisciplinară între echipa de Neurochirurgie şi echipele de Bioinginerie medicală. În ce constă noutatea? Intervenim practic în a ajuta studenţii a putea lucra practic mai uşor, a putea înţelege, a putea pune mâna, cum se spune în Chirurgie.

Se face o reconstrucţie 3D a craniului şi a creierului, alături de patologia traumatică, pe care aţi şi văzut-o, după care studenţii vor lucra practic pe aceste mulaje 3D refăcute în laborator. Vor experimenta operaţii şi vor putea aprofunda cunoştinţele de Neurochirurgie", a precizat dr. Vicenţiu Săceleanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, prima operaţie transmisă de la Sibiu prin telemedicină din Secţia de Neurochirurgie a fost a unui pacient care suferea de deplasarea vertebrelor coloanei.
"Cealaltă noutate este că am reuşit să dezvoltăm o platformă de telemedicină pentru prima dată în Sibiu, pe Neurochirurgie, unde toate operaţiile vor fi transmise live, pe platformă. Fiecare student va avea un cont, va putea accesa această platformă. Se vor upgrada zilnic cu cursuri, cu cazuri pentru studenţi. Transmisiile sunt live.

Aşa cum aţi văzut, a fost o transmisie din sala de operaţie, de pe Neurochirurgie, unde s-a operat un pacient cu o spondilolisteză, adică o deplasare între vertebrele coloanei lombare, iar echipa mea a realizat această operaţie fixând coloana pentru a evita apariţia unor tulburări secundare. S-a văzut live. Absolut toată operaţia este transmisă. Mesajul este că trebuie să ne dezvoltăm pentru că aceşti tineri, practic, ne vor continua munca. Celălalt mesaj este de team work. Team work duce la rezultate bune. Echipele mixte de Neurochirurgie şi de Bioinginerie medicală duc la rezultate bune, care vor avea ca şi scop final creşterea calităţii actului medical, practic în beneficiul pacientului", a explicat dr. Vicenţiu Săceleanu.
Neurochirurgii sibieni şi-au propus să aibă loc transmisii live ale operaţiilor lor şi către alţi medici din ţară şi străinătate.

"În viitor, dorim să extindem această telemedicină, să putem discuta live, aşa cum am spus, cu ceilalţi profesori de Neurochirurgie din alte centre din România şi, bineînţeles, din străinătate", a adăugat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Viitori medici neurochirurgi

Până în prezent, sunt 60 de studenţi medicinişti interesaţi să devină neurochirurgi, deja doi dintre aceştia operând în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Sibiu.
"Surprinzător, am înfiinţat Cercul de Neurochirurgie acum patru ani şi am, actualmente, peste 60 de studenţi membri full, care vin la congrese, care vin la lucrări, participă la congrese internaţionale, au luat şi premii. Avem deja doi care au ieşit neurochirurgi, de la Sibiu, care sunt în pregătire pe Neurochirurgie. Sper să le pot insufla microbul Neurochirurgiei la fel cum profesorul Ciurea şi Florian mi-au insuflat mie", a arătat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Potrivit medicului şef al Secţiei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în centrul sibian se efectuează toată patologia ce ţine de această specializare şi există cea mai bine dotată sală de operaţie din cel mai mare spital public din judeţ.

"La ora actuală la Neurochirurgie, echipa de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Sibiu operează absolut tot ce se poate opera. Cred că trebuie să acordăm încredere. Avem o echipă lărgită. Avem medici tineri. Am adus medici tineri în echipă, care aţi văzut, chiar acum operează. Eu am o încredere extraordinar de mare în ei şi în actul medical creat. Sper ca şi sibienii să beneficieze de calitatea actului medical şi de dotările pe care le are Secţia de Neurochirurgie Sibiu, care, fără să mă laud, vreau să spun că are cel mai modern bloc operator din spital, un bloc operator lăudat de Comisia de Neurochirurgie şi de profesorii mei de Neurochirurgie", a concluzionat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Şcoala de vară interdisciplinară de Neurochirurgie şi Bioinginerie reuneşte, la Sibiu, specialişti din Spania, Italia, dar şi medici renumiţi din România, cum este profesorul Ştefan Florian de la Cluj şi profesorul Alexandru Vlad Ciurea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel