Dureri de cap, cauze și simptome

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dureri de cap, migrene
Dureri de cap, migrene

O mulțime de lucruri pot provoca dureri de cap, inclusiv foamea, băutul prea mult – chiar și înghețata și sexul. Vedeți ce vă poate ajuta ca să vă simțiți mai bine.

Este posibil să aveți o durere de cap atunci când încercați să vă concentrați asupra a ceva care e foarte aproape de fața dumneavoastră. Dacă sunteți prezbit, lucrurile par încețoșate când vă uitați de aproape de ele. Asta s-ar putea întâmpla pentru că ochiul dvs. este prea îngust sau deorece corneea este prea netedă. S-ar putea să aveți aceaste probleme din naștere, dar de obicei ele apar la aproape toată lumea după vârsta de 40 de ani. Medicul dvs. vă poate ajuta cu ochelarii, lentile de contact sau cu o intervenție chirurgicală care corectează forma corneei.

Vă tensionați gâtul și umărul

Folosiți computerul ore întregi sau țineți telefonul la ureche cu umărul? Sau poate că stresul vă face să vă contractați mușchii maxilarului. Oricare dintre acestea poate provoca dureri de cap și tensiune în tâmple. Un duș fierbinte, o compresă caldă și calmante fără prescripție vă pot ajuta. Exercițiile regulate, împreună cu meditația și alte forme de relaxare, pot stopa astfel de dureri înainte ca ele să înceapă.

Vă e foame

Poate că aați uitat că n-ai mâncat d eceva timp. Asta ar putea să vă scadă glicemia - zahărul scăzut în sânge-, ceea ce poate declanșa durere de cap. V-ar putea ajuta să aveți cinci mese mai mici în loc de 3 mese principale, dar și să păstrați la îndemână gustări sănătoase, cum ar fi nuci sau legume, în caz că vă apucă durerea de cap.

Ați sărit peste cafea de dimineață

Corpul se obișnuiește cu cafeina și vă amintește cu pulsații dureroase în tâmple dacă uitați să beți ceașca obișnuită. Atunci când cafeaua nu este la îndemână, un ceai verde sau negru, sau chiar o pătrățică de ciocolată neagră va face minuni. Dacă vreți să renunțați la obiceiul de a bea cafea, nu o faceți brusc. Reduceți cu aproximativ 25% pe săptămână cantitatea băută, ca să vă obișnuiți treptat organismul cu lipsa ei, ne sfătuiesc medicii nutriționiști de la WebMD.com.

Ați făcut sex

Este posibil să aveți o durere enervantă în gât sau cap, care se înrăutățește pe măsură ce vă bucurați mai mult de actual sexual. Sau ar putea fi o durere de cap trepidantă care se declanșează odată cu orgasmul. Unii oameni le simt pe amândouă. În majoritatea cazurilor, durerea durează câteva minute , dar în unele cazuri - ore. Spuneți-i imediat medicului dumneavoastră dacă aveți o durere de cap în timpul sau după actul sexual, mai ales dacă nu s-a întâmplat niciodată înainte sau a apărut brusc, ceea ce ar putea fi semn că e ceva serios.

Aveți sinusurile umflate

O răceală simplă poate inflama zone „goale" din spatele pomeților și a frunții. Umflarea poate provoca dureri care se înrăutățesc atunci când vă aplecați. V-ar putea fi greu să respirați, deoarece mucusul, care poate deveni gros și galben sau verde, nu se scurge corect. Întrebați medicul ce tratamet să luați, mai ales când simptomele durează sau se agravează.

Ați băut prea mult azi-noapte

Astăzi plătiți cu o mahmureală care include și dureri de cap. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul vă deranjează somnul și vă deshidratează. Poate vă simțiți obosit și vă e greață. Aproape cinci până la opt băuturi pentru bărbați și trei până la cinci pentru femei sunt suficiente pentru a provoca astfel de reacții. Rehidratați cu apă sau suc de roșii. Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta, dar evitați acetaminofenul, care vă poate afecta ficatul dacă ați băut.

Tocmai ați mâncat înghețată

Uneori numită „durere de cap înghețată" sau „înghețarea creierului", se întâmplă atunci când mâncați ceva foarte rece, mai ales dacă o faceți rapid. Medicii nu sunt siguri ce cauzează acest lucru, dar s-ar putea ca temperatura de gheață să facă vasele de sânge să se contracte în gură, ceea ce declanșează semnale dureroase în creier. Nu este nimic de îngrijorat și dispare de obicei într-un minut sau cam așa ceva. Prevenirea este simplă: mâncați alimentele înghețate mai lent.

V-ați lovit la cap

Durerile de cap pot începe imediat sau la luni după un astfel de accident. S-ar putea să fie la locul loviturii sau peste tot în craniu și se pot agrava atunci când sunteți stresat. Cauza nu este întotdeauna clară, dar uneori prea mult sânge se acumulează într-un singur loc. Aceasta se numește hematom. În cazuri grave, s-ar putea să vă simțiți slăbiți, confuzi, să aveți greață și să uitați. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau dacă aveți o durere de cap după ce v-ați lovit. În cazul accidentelor, sigur va trebui să stați sub supraveghere medicală câteva zile!

Aveți o infecție a urechii

Bacteriile sau un virus pot să infecteze urechea medie plină cu aer, unde oasele mici vibrează pentru a face sunetele pe care le auziți. De obicei se întâmplă rapid. Acumularea de lichide poate provoca dureri de cap și de urechi, împreună cu drenarea de lichide, sânge sau puroi. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, adresați-vă urgent medicului dumneavoastră, care v-ar putea prescrie tratament pentru infecție. E important să vă vadă pentru a stabili gravitatea situației. Totuși, o mare parte din cazuri se ameliorează fără tratament în 1-2 săptămâni.

Ați luat prea multe medicamente

Chiar și medicamentele comune, calmante pentru care nu ai nevoie de prescripție, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și acetaminofenul, pot provoca dureri de cap dacă le folosiți mai mult de 15 zile pe lună. Opioidele cu prescripție sau medicamentele cu cofeină ar putea face acest lucru în numai 10 zile. Persoanele care au migrene au mai multe șanse să aibă această problemă. Așa că cel mai bine nu luați niciun fel de medicament fără să fi vorbit cu medicul dumneavoastră despre el. Doctorul vă poate ajuta să vă schimbați medicamentele cu prescripție și să abordați ale strategii pentru a vă face să vă simțiți mai bine.

Ați mâncat alimente care declanșează durerile de cap!

Toată lumea este diferită, dar alimentele care sunt mai susceptibile de a provoca un dureri de cap includ:

- Brânza veche,

- Unele fructe și nuci,

- Alcoolul,

- Alimente cu nitrați, cum ar fi hot dog-ul, cârnații sau slănina,

- Mâncăruri fermentate sau murate, cum ar fi varza sau murăturile,

- Malimente care conțin o aromă numit MSG

Vă puteți da seama care vă sunt declanșatoarele dacă urmăriți ce și când mâncați într-un jurnal și observați când vă apare o durere de cap.

Tocmai ați făcut sport

S-ar putea să vă răniți pe ambele părți ale capului în timp ce faceți exerciții intense sau imediat după ce le-ați terminat. Alergarea, înotul sau ridicarea greutăților pot produce dureri de cap. De obicei, nu vă faceți griji, dar cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu este ceva serios. Cereți imediat asistență medicală dacă, de asemenea, vomitați, leșinați sau vedeți dublu.

Aveți perna greșită

Vă poate da o durere de cap dacă vă ține corpul într-o poziție greșită toată noaptea. Și dacă vă agitați în somn, lipsa de odihnă ar putea duce, de asemenea, la dureri de cap. Căutați o pernă care să vă țină capul și gâtul în linie cu restul corpului, ca și cum ați fi în picioare. Discutați cu medicul sau cu un fizioterapeut dacă nu vă puteți simți confortabil.

Când chemați ambulanța

În cazuri rare, o durere de cap ar putea fi un semn de ceva mai grav. Ar putea fi o afecțiune care se dezvoltă lent, cum ar fi o tumoare pe creier. Sau ar putea fi o urgență medicală, ca un accident vascular cerebral. Sunați la 112 dacă durerea este bruscă și severă sau observați oricare din următoarele simptome împreună cu aceasta:

- Amorțeală sau slăbiciune pe o parte a feței sau corpului,

- Vorbire îngreunată sau confuzie disfuncțională,

- Probleme de vedere,

- Amețeli, pierderea echilibrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel