Noi măsuri de relaxare de la 15 iunie. Ludovic Orban a făcut anunțul

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Ludovic Orban, premierul României, a anunțat care vor fi noile măsuri aplicate de la 15 iunie. 

În urma unei ședințe de Guvern, care a avut loc joi seară, premierul Orban a făcut declarații cu privire la noile măsuri care vor fi aplicate începând cu 15 iunie. 

 

 "În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare.

În primul rând, o să mă refer la o măsură foarte importantă, care privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalate țări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient privitor la nivelul de răspândire, pe baza analizei numărului de infectări din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări.

Am să dau câteva exemple ca să înțelegeți. E vorba de țări cu un nivel redus de răspândire, cum e Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări de la nivel european, unde e evident că și în baza evaluării care e aplicată și în alte țări, evaluarea pe care o face INSP o face pe baza unei metodologii care e recomandată de la nivel european.

E normal să renunțăm la această măsură de izolare, care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni. De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care vor avea sub coeficientul 5 va putea fi reluat, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza evaluării făcute de INSP", a declarat Luudovic Orban. 


Se redeschid Mall-urile


"În privința activitățile economice, Comitetului Național pentru Situații de Urgență propune reluarea activității economice în spații comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Aici vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, la restaurante, cafenele din cadrul mall-urilor. Cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri care există în mall-uri se vor menține închise.Se va relua activitatea de tratament balnear, în condițiile pe care le va stabili, prin ordin, ministrul Sănătății", a explicat Orban. 


Va fi sistat ajutorul de plată a 75% din salariu pentru părinții care stăteau acasă

"Odată cu încheierea școlii, va fi sistată măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, care a permis părinților să poată sta acasă cu elevul, beneficiind de plata a 75% din salariu. Această formă de sprijin care a funcționat pe perioada stării de urgență, de alertă, cât au fost închise școlile, va înceta. Multe familii active vor fi în situația în care le va fi foarte dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la serviciu, să existe o persoană care să aibă grijă de copii. Recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluții în cadrul familial. Dar dacă nu vor exista astfel de soluții, permite, în condiții extrem de stricte, redeschiderea grădinițelor care funcționează pe perioada verii", a mai spus acesta. 


Activitățile recreative și sportive se pot efectua în grupuri de maxim 6 persoane 

 

"Se va permite creșterea numărului de persoane de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară în aer liber. Se reia activitatea în piscine exterioare. Nu în interioare, fac această precizare". 

Mai mult, premierul a anunțat și reluarea jocurilor de noroc. 

:Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri, care reprezintă un risc epidemiologic relativ scăzut."

 

De asemenea, premierul a făcut clarificări cu privire la prelungirea stării de alertă. 

 

„Am văzut că a apărut informația că astăzi vom lua decizia de prelungire a stării de alertă. Nu vom lua astăzi decizia, ci săptămâna viitoare. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, în prima ședință care se va organiza. Starea de alertă e valabilă până pe 16 iunie, inclusiv!”,a explicat Ludovic Orban

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel